Menu
Video's over dementie

Hester's perspective

Hoe kunnen we de wereld een stukje mooier maken voor mensen met dementie en de mensen om hen heen? Wat is nog niet zo bekend over dementie en apathie, maar zou iedereen moeten weten? En met welke vraagstukken worstelen we nog steeds rondom dit thema? Dr. Hester Le Riche, oprichter van Active Cues en bedenker van de Tovertafel, deelt haar visie in de serie Hester’s Perspective.

2. Apathie: de grootste uitdaging bij dementie

Inactiviteit en - in de late fase - apathie is de grootste uitdaging voor mensen met dementie. In de zorg voor hen kan het geven van voldoende prikkels dan ook erg lastig zijn. ‘Initiatief nemen’ moet van buitenaf komen, dat kunnen mensen in de late fasen van dementie niet meer zelf. Dr. Hester Le Riche legt in haar video uit wat apathie is, hoe het ontstaat en hoe je het kunt doorbreken.

1. Dementie tijdens Corona

Corona en de maatregelen rondom dit virus hebben een grote impact op zorginstellingen en de bewoners. Omdat bezoek tijdelijk niet toe was gestaan en nu slechts gelimiteerd, missen zij de waardevolle contactmomenten met hun naasten. Dr. Hester Le Riche, CEO van Active Cues, legt in deze video uit welk effect deze maatregelen hebben op mensen met dementie.

Hoe Active Cues bijspringt

Als sociale onderneming wil Active Cues helpen in deze moeilijke tijd. Daarom maken we tijdelijk alle Tovertafel spellen beschikbaar voor onze klanten. Zo biedt de Tovertafel de bewoners en het zorgpersoneel zoveel mogelijk speelplezier en waardevolle geluksmomenten. De reacties zijn hartverwarmend:

"Wij willen u, namens héél Aafje, ontzettend bedanken voor uw steun en inzet tijdens deze gekke en kritieke periode. De coronacrisis heeft zijn weerslag op Aafje.
Onze bewoners mogen geen bezoekers ontvangen en weinig tot geen contact met elkaar hebben en de werkdruk bij onze collega’s ligt steeds hoger.
Dit zijn geen leuke of vrolijke tijden, maar u heeft onze medewerkers en bewoners een hart onder de riem gestoken.
Onze ouderen lachen weer, onze medewerkers beseffen hoe onmisbaar ze zijn en samen kunnen we corona aan.
Door u zijn wij een stap dichterbij, bedankt! "

Els Herrman-Timmers - Aafje