Menu

Nieuws

08/10/2020

Activiteitenbegeleider Sharon: ‘Beweging zorgt voor contact tussen bewoners’

Sharon Lodder is activiteitenbegeleider psychogeriatrie bij Nijenstede in Amersfoort. Ze doet daar allerlei activiteiten, maar richt zich vooral op het bewegen met ouderen die leven met dementie. Zo geeft ze twee ochtenden in de week een bewegingsuurtje, gebruikt ze de Tovertafel en gaat ze wandelen met bewoners.

Lees meer

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

 • 11/09/2020

  Wij zijn Tover: “Samen met zorgmedewerkers vergroten wij kwaliteit van leven voor mensen met een cognitieve uitdaging”

  Active Cues zet een volgende stap en heet voortaan Tover. Waarom was het tijd voor een naamsverandering en hoe ziet de toekomst van Tover eruit? Tovertafel-bedenker en oprichter van Active Cues Hester Le Riche vertelt hoe purposeful play de zorg aan het veranderen is.
  Lees meer
 • 01/09/2020

  Hester Le Riche in De Ondernemer: “We willen liever een springbokje zijn dan een dinosaurus.”

  Hoe zorg je ervoor dat je als bedrijf innovatieve ideeën vasthoudt en steeds een frisse blik hebt? Hester Le Riche legt het uit in dit interview van De Ondernemer.
  Lees meer
 • 14/07/2020

  Franse ambassadeur onder de indruk van de Tovertafel

  Het was al aangekondigd in het Algemeen Dagblad: op maandag 13 juli kwam de Franse ambassadeur Luis Vassy op bezoek bij Active Cues. De Tovertafel is een groot succes in Frankrijk, dus was het de hoogste tijd om het met eigen ogen te zien én uit te proberen.
  Lees meer
 • 22/06/2020

  Hester’s perspective: dementie in coronatijd

  Wat is het effect van corona op mensen die leven met dementie en hun naasten? En wat kunnen en moeten we doen om in de nieuwe anderhalvemetersamenleving de kwaliteit van leven van deze groep zo hoog mogelijk te houden? Dit legt dr. Hester Le Riche uit in deze video.
  Lees meer
 • 12/05/2020

  5 jaar feest!

  Dit jaar vieren we feest. We zijn ongelooflijk blij en trots dat we al vijf jaar impact mogen maken met de Tovertafel.
  Lees meer
 • 08/05/2020

  De invloed van corona op de gehandicaptenzorg

  Ook in de gehandicaptenzorg heeft het coronavirus een grote impact. Hoe zetten zorgprofessionals zich in om de situatie zo prettig mogelijk te maken voor hun cliënten? En welke rol kan de Tovertafel daarin spelen? Wij delen een verhaal uit de praktijk.
  Lees meer
 • 21/04/2020

  Zweeds onderzoek: Tovertafel UP heeft positieve invloed op mensen met een ernstige verstandelijke beperking

  De Tovertafel UP zorgt voor een toename van fysieke activiteit en meer sociale interactie bij mensen met een ernstige (en meervoudige) verstandelijke beperking. Dit blijkt uit het onderzoek van Lena Talman en Christine Gustafsson van de Mälardalen University in Zweden.
  Lees meer
 • 30/03/2020

  Tovertafel in tijden van COVID-19

  Lees hoe je in tijden van COVID-19 met de Tovertafel kunt blijven spelen, nog steeds een demonstratie kunt aanvragen en hoe je net als anders contact met ons kunt opnemen.
  Lees meer
 • 24/03/2020

  Complete set Tovertafel-spellen open voor zorginstellingen

  Nu bewoners van zorginstellingen door de coronamaatregelen geen bezoek meer kunnen ontvangen zetten wij alle Tovertafel-spellen open voor iedereen met een Tovertafel!
  Lees meer
 • 13/03/2020

  Tovertafel op de tast toegankelijk na samenwerking met Visio

  Dat de medewerkers van Visio kijken naar wat wél kan in plaats van wat níét kan, bleek toen Michelle Vos ons benaderde met de vraag: zijn de spellen van de Tovertafel Sprout ook toegankelijk voor jeugdigen met een visuele beperking? Een tipje van de sluier: dat zijn ze!
  Lees meer
 • 11/03/2020

  “Meeste high fives ooit” bij nieuwe spellen Tovertafel UP

  De Tovertafel UP lanceert drie nieuwe, uitdagende spellen voor mensen met een verstandelijke beperking. Binnen vrolijke en herkenbare thema’s trainen zij hun geheugen, leren goed luisteren en verbeteren matching en timing. Samenwerking wordt altijd beloond. Dat leidt tot high fives!
  Lees meer
 • 27/02/2020

  Nieuw Tovertafelspel Avondlichtjes brengt rust en verwondering

  Hoe kun je mensen met dementie uit hun apathie halen en óók laten ontspannen? Met subtiele variatie, zoals in de natuur. Dansende lichtjes, kleur en muziek brengen rust en verwondering in het nieuwe Tovertafelspel. “We zagen alle spanning wegvloeien.”
  Lees meer
 • 24/02/2020

  Officieel bedrijfsvriend van Alzheimer Nederland

  Active Cues is vanaf vandaag officieel bedrijfsvriend van Alzheimer Nederland. "We zetten ons allebei in om de kwaliteit van het leven van mensen met dementie, te verbeteren. Logisch dat we samenwerken"
  Lees meer
 • 30/01/2020

  Overweldigende steun voor missie Kracht van Innovatie

  Kracht van Innovatie heeft tijdens de openingsmanifestatie van de e-healthweek overweldigende steun ontvangen van organisaties die de missie van dagelijks 10 miljoen geluksmomenten in de zorg met behulp van warme technologie willen helpen realiseren.
  Lees meer
 • 23/01/2020

  Kracht van Innovatie maakt zich sterk voor structurele aandacht voor geluksmomenten in de zorg

  Dagelijks 10 miljoen geluksmomenten in de zorg in 2025. Dat is de missie van het unieke samenwerkingsverband Kracht van Innovatie. Een stevige uitdaging maar met de inzet van warme technologie, optimale samenwerking en structurele aandacht voor geluksmomenten in het zorgbeleid is het mogelijk dit te realiseren.
  Lees meer
 • 20/12/2019

  Tovertafelactie 2019 levert drie gelukkige winnaars op

  Na bijna drie maanden actievoeren in de grootscheepse Tovertafelactie zijn op donderdag 19 december 2019 maarliefst drie winnaars bekend gemaakt. Locatie Vlasakkerstaete van Stichting Sprank, woonzorgcentrum Bunninchem van Quarijn en stichting Weet hoe je leeft! in Almere mogen zich de trotse nieuwe eigenaren noemen van een Tovertafel.
  Lees meer
 • 05/12/2019

  Kast met attributen voor extra beleving bij de Tovertafel wordt een hit bij Adullam Maasheim

  Bij Adullam Maasheim, een gehandicaptenzorg locatie in Puttershoek, hebben ze iets bedacht dat onverwachte resultaten opleverde: ze vulden een kast vol attributen waarmee alle Tovertafel-spellen nog beter beleefd kunnen worden door hun rolstoelgroepen. De attributenkast maakte van de Tovertafel een publiekstrekker.
  Lees meer
 • 12/11/2019

  Grootscheepse kerst-crowdfundingsactie maakt bijzondere hartenwensen los

  Met kerst draait het om samenzijn. Om iets extra’s doen voor een ander. Voor de 280.000 mensen met dementie in Nederland en hun naasten zijn deze momenten van samenzijn en sprankelende herkenning niet zo vanzelfsprekend. Met de Tovertafelactie willen we juist hén deze kerst een mooie tijd te bezorgen. Daarom helpen we 30 zorginstellingen met een bijzondere hartenwens bij de crowdfunding van een Tovertafel.
  Lees meer
 • 11/11/2019

  Nieuw Tovertafel-spel biedt mensen met dementie en hun familie een prikkelende uitdaging

  Een bekende uitdaging in een toegankelijk jasje, die familie met en zonder dementie bij elkaar kan brengen. Ontwerper Hester vertelt over het nieuwste Tovertafel Original-spel Rummyreeksen: “Als je zo’n puzzel weet op te lossen, geeft dat een goed gevoel!” 
  Lees meer
 • 14/10/2019

  Premier Rutte getuige van eerste stappen Tovertafel in Australië

  Active Cues, het Nederlandse med-tech bedrijf dat de Tovertafel heeft bedacht en ontwikkeld, en haar lokale Australische partner hadden afgelopen vrijdag de eer om met minister-president Mark Rutte een potje "Vissen" te spelen op de Tovertafel. De partners kijken hiermee terug op een succesvolle verkenning van de Australische markt.
  Lees meer
 • 12/09/2019

  “Inclusief samenleven, dat gaat kinderen goed af”

  Bij bredeschool Dukendonck zitten kinderen met en zonder beperking samen op school. Ingrid, teamleider van de Lizklas vertelt: “Dat kindje in de rolstoel wil ook gewoon spelen. De andere kinderen vinden dat heel snel normaal. Daar doe je het voor!”
  Lees meer
 • 12/09/2019

  Extra invalshoek voor schoolse vaardigheden

  Op de Prins Willem-Alexanderschool gaat Marian van Boomen systematisch te werk. Voor elke leerling worden doelen gesteld en activiteiten geboden. De laatste toevoeging aan het programma is de Tovertafel Sprout. Wat brengt dit haar school?
  Lees meer
 • 10/09/2019

  Spelend basisvaardigheden leren met Tovertafel Sprout

  Drie nieuwe spellen voor de Tovertafel Sprout leren kinderen al spelend basisvaardigheden. Geholpen door lieve tekeningen, grappige monstertjes en een heleboel dierengeluiden kunnen alle kinderen met een uitdaging vormen, gezichtsuitdrukkingen en letters leren herkennen!
  Lees meer
 • 05/09/2019

  Tovertafel en Nederlands Kamerkoor gaan muzikale samenwerking aan

  Active Cues en het Nederlands Kamerkoor (NKK) slaan de handen ineen om het thema Muziek & Dementie een nog groter podium te geven, tijdens een spannende samenwerking rondom de voorstelling Vergeten van het NKK.
  Lees meer
 • 19/08/2019

  200 kilometer fietsen voor een Tovertafel

  Zes erfelijkheidsartsen uit twee ziekenhuizen wilden wel eens op een andere manier iets doen voor de mensen die normaal op hun spreekuur komen. Dus organiseren ze een fietstocht van 200 kilometer om geld in te zamelen voor een Tovertafel UP.
  Lees meer
 • 12/08/2019

  Gastvrouw Ilona maakt de dag

  De zorg barst van de mooie mensen die we graag in het zonnetje zetten. Deze keer is het Ilona. Ze vertelt enthousiast over haar baan als gastvrouw bij woonzorgcentrum Gaza en alle manieren waarop ze de dag van de bewoners prettig maakt.
  Lees meer
 • 25/07/2019

  Verkoeling voor je naaste met dementie

  Genoeg drinken, het huis koel houden en niet te warme kleding aan. Het zijn open deuren, maar voor iemand met dementie niet persé vanzelfsprekend. Hoe zorg jij dat jouw naaste lekker koel blijft?
  Lees meer
 • 27/06/2019

  Staatssecretaris Paul Blokhuis opent foto-expositie ‘De kracht van innovatie’ bij VWS

  Vorige week opende staatssecretaris Paul Blokhuis de fototentoonstelling De kracht van innovatie bij VWS. Deze tentoonstelling is een initiatief van Active Cues en is onderdeel van een grotere campagne waarin we de waardevolle rol van technologie in de zorg in willen laten zien.
  Lees meer
 • 13/06/2019

  Nieuw spel Kleurboek: "De hele tafel is een kleurplaat!"

  Aanstaande maandag lanceren wij het nieuwe spel Kleurboek voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit spel maakt het voor iedereen mogelijk om kleurplaten te vullen met de mooiste kleuren. Spelontwerper Judith de Groot vertelt over de totstandkoming van Kleurboek.
  Lees meer
 • 29/05/2019

  Crowdfunding? Start in het voorjaar!

  We merken dat het voorjaar dé periode is voor het starten van crowdfundingsacties. Met de lentekriebels schieten de leuke acties als bloemetjes uit de grond. In de maand mei wordt gemiddeld het meeste geld opgehaald om een Tovertafel te kopen.
  Lees meer
 • 15/05/2019

  'Oma is ergens anders in haar hoofd'

  Hoe leg je dementie uit aan een kind? Britse schrijfster en journaliste voor The Guardian Juliet Rix schreef ‘Reizen met mijn oma’. In het prachtig geïllustreerde boek maakt juist het feit dat oma in haar hoofd telkens op een andere plek is het bezoek voor haar kleinkind zo leuk. Het zorgt voor een luchtige manier om over dementie te praten, die ook prima werkt voor volwassenen!
  Lees meer
 • 09/05/2019

  Dag van de verpleging: het DNA van een verzorgende IG

  “Hartstikke bedankt voor de goede zorg”, zegt een vrouw die haar man vandaag naar een ander verzorgingshuis helpt te verhuizen. “Ik hoop dat ze daar ook van die goede zusters hebben.” Joyce Foesenek, verzorgende IG, lacht vriendelijk naar het stel en zwaait ze uit. Vandaag volgen we haar tijdens haar werk, ter ere van de Dag van de Verpleging op 12 mei.
  Lees meer
 • 17/04/2019

  Ongeremde fantasie én glitters tijdens Klokhuis Backstage

  Tijdens Klokhuis Onderneemt Backstage konden kinderen beleven hoe het is om een ontwerper voor de Tovertafel te zijn. Heel veel gekleurd papier, creativiteit en glitters later waren er 15 nieuwe spelideeën voor de Tovertafel Sprout. Voor kinderen, door kinderen.
  Lees meer
 • 10/04/2019

  Studenten ontwerpen spel voor mensen met een licht verstandelijke beperking

  Bij het ontwerpen van spellen werken wij in elke stap samen met de eindgebruiker. Dat betekent: veel praten en nog meer testen! Vier studenten van de minor ‘Design Thinking’ maakten op deze manier een spel voor mensen met een licht verstandelijke beperking.
  Lees meer
 • 03/04/2019

  Active Cues lanceert uitdagende spellen voor mensen in de vroegere fasen van dementie

  “Hoe kunnen we de Tovertafel Original nog beter laten aansluiten tijdens de hele dementiereis?” De ontwerpers bij Active Cues onderzochten het en ontwikkelden in co-design drie uitdagende spellen voor mensen in de vroege tot middenfase van dementie.
  Lees meer
 • 20/03/2019

  Onderzoek naar bezoek aan mensen met dementie in een verpleeghuis

  Het niet altijd even makkelijk om een naaste met dementie te bezoeken. Onderzoekster Judith van Hove onderzoekt de ervaring van familieleden en vrienden. Het doel? Meer geluksmomenten tijdens het bezoek, voor familie én de persoon met dementie zelf!
  Lees meer
 • 28/02/2019

  ROC Midden-Nederland sluit zich aan bij Active Cues’ missie

  ROC Midden-Nederland heeft zich aangesloten bij de missie van Active Cues om met zorgtechnologie 10 miljoen geluksmomenten per dag naar de zorg te brengen. Marjolein Vulpen en Patrick Nohl, twee van de oprichters van ‘Future Care Labs’ vertellen waarom.
  Lees meer
 • 07/02/2019

  "Zorgtechniek kan cliënten én zorgmedewerkers veel brengen"

  Hoe introduceer je nieuwe technologieën in je organisatie en hoe zorg je ervoor dat ze ook worden gebruikt? Bij de Baalderborg Groep hebben ze daarvoor zelfs een speciaal lab in het leven geroepen.
  Lees meer
 • 24/01/2019

  10 miljoen geluksmomenten voor de zorg

  Productontwikkelaar Mathijs Konings is ervan overtuigd dat zorginnovaties kunnen bijdragen aan het vergroten van persoonlijk contact en het creëren van geluksmomenten in de zorg. “Soms grijpt iemand je hand of maakt iemand een dansje. Dat brengt de Tovertafel allemaal teweeg.”
  Lees meer
 • 21/01/2019

  Active Cues-campagne 'De kracht van innovatie' van start op e-healthweek

  Vandaag gaf secretaris-generaal Erik Gerritsen tijdens de Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 de aftrap voor onze nieuwe campagne. Deze landelijke campagne draait helemaal om de kracht van innovatie in de zorg.
  Lees meer
 • 08/01/2019

  5 lessen van de leukste crowdfundingacties

  Al veel zorginstellingen hebben hun eigen Tovertafel bij elkaar gespaard door middel van een crowdfundingactie. Een geslaagde acie vergt soms wat creativiteit van zorgpersoneel, familie en bewoners. Maar gelukkig hebben jullie daar meer dan genoeg van! Vijf lessen die we leerden van de opvallendste, leukste en ontroerendste acties.
  Lees meer
 • 20/12/2018

  Alles ligt op een zilveren schaaltje

  De eerste keer dat ik Gaby zag, was op een verjaardagsfeestje. Ze was geanimeerd met iemand in gesprek. Iets later diezelfde avond zag ik haar weer. Ze stond minutenlang gebiologeerd naar een vaas op een kast te kijken, alsof ze niet begreep hoe die vaas daar in ‘s hemelsnaam terecht was gekomen.
  Lees meer
 • 19/12/2018

  Tovertafel in de media in 2018

  De Tovertafel trok veel aandacht in 2018. Een video die BBC maakte werd 3 miljoen keer bekeken, in België werd de Tovertafel Sprout liefdevol ontvangen en ook in Nederland stond Tovertafel-bedenker Hester Le Riche regelmatig in de krant. We zetten de leukste artikelen en video’s op een rijtje.
  Lees meer
 • 13/12/2018

  Zorgtechnologie in het kader van 'Waardigheid en trots'

  De subsidie ‘Waardigheid en trots’ stimuleert kwaliteit in de zorg en persoonlijk contact. Technologie past bij deze toekomstvisie, aldus Erik Gerritsen van het ministerie van VWS: “Er zijn talloze manieren om met zorgtechnologie de kwaliteit van leven te verbeteren.”
  Lees meer
 • 06/12/2018

  Tovertafel popt op in Zuid-Duitsland

  Begin juli mocht Active Cues in hartje München een popup-showroom vullen met Tovertafels en het verhaal achter de zorginnovatie. Eén bezoeker was zo enthousiast dat hij Active Cues sinds kort officieel vertegenwoordigt in Zuid-Duitsland! Zo zorgen we samen voor meer geluksmomenten in heel Europa.
  Lees meer
 • 29/11/2018

  Iedereen kan muziek maken met de Tovertafel

  Samen muziek maken. Dat gunnen de spelontwerpers bij Active Cues iedereen! Maar hoe zorg je nu dat meedoen voor iedereen mogelijk is? De ontwerpers leggen uit.
  Lees meer
 • 20/11/2018

  Geef (of krijg!) een betoverende kerst cadeau

  Dit jaar gaat het geluksmomenten sneeuwen met kerst! In een speciale campagne roept Active Cues bedrijven en familieleden op om zorginstellingen een betoverende kerst te bezorgen. Hoe? Door ze een Tovertafel-spel of zelfs een complete Tovertafel cadeau te doen! Wil je als bedrijf eens een kerstcadeau geven met sociale impact? Of wil je voor jouw zorginstelling dolgraag een Tovertafel voor jullie bewoners of cliënten? Lees dan hoe je kunt meedoen.
  Lees meer
 • 20/11/2018

  Op TV! Spelen en leren met de Tovertafel Sprout

  De kinderen van groep Hemelsblauw van bijzonder onderwijs-instelling Sint Lodewijk hadden één hartenwens: op televisie komen. Die wens werd waarheid toen een nieuwsgierige televisieploeg van VTM op bezoek kwam om hun Tovertafel Sprout te bewonderen.
  Lees meer
 • 15/11/2018

  Hoe muziek de kwaliteit van leven kan verbeteren

  In steeds meer zorghuizen wordt enthousiast gebruik gemaakt van muziek. En dat is niet zo gek, want muziek kan helpen om apathie te doorbreken, de kwaliteit van leven te verbeteren en op elk niveau de juiste uitdaging te bieden voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Spelontwerpers Judith de Groot en Hester van Zuthem verdiepten zich maandenlang in de wereld van muziek en dit leverde vier mooie nieuwe Tovertafel-spellen op.
  Lees meer
 • 15/11/2018

  Spelen, leren en innoveren tijdens de Tovertafel UP-inspiratiemiddag!

  Tijdens een speciaal georganiseerde inspiratiemiddag daagde Active Cues zorgmedewerkers van Amarant uit om nog meer uit de Tovertafel UP te halen. In drie workshops werd gespeeld, geïnnoveerd en geleerd!
  Lees meer
 • 07/11/2018

  “Tovertafel draagt bij aan kwaliteit van leven”

  Manon Kuipers onderzocht op welke manier het gebruik van de Tovertafel bijdraagt aan de kwaliteit van leven voor mensen met dementie. De Tovertafel blijkt positief affect en sociale relaties te stimuleren en kan afleiding bieden bij rusteloosheid en negatief gedrag.
  Lees meer
 • 24/10/2018

  Zorgmanager Nynke: "Tovertafel UP is een prachtig middel"

  Zorgmanager Nynke Hoitinga (Ipse de Bruggen) is als zelfverklaard ‘vakidioot’ altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden van dagbesteding die het leven van de cliënten en het zorgpersoneel te verrijken. Nynke: “De Tovertafel UP gebruik ik op ál mijn groepen.”
  Lees meer
 • 19/10/2018

  Active Cues wint grootste scaleup-competitie van Europa

  Gisteravond heeft het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf Active Cues in Brussel de EIT Digital Challenge gewonnen in de categorie Digital Wellbeing. Het bedrijf werd geselecteerd uit ruim 200 snelgroeiende technologiebedrijven uit heel Europa. Active Cues is de maker van de Tovertafel, een zorginnovatie die de kwaliteit van leven van mensen met dementie en andere cognitieve uitdagingen verbetert.
  Lees meer
 • 15/10/2018

  Aan tafel bij de koning en koningin

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op 23 en 24 oktober een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk op uitnodiging van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II. En wie is daarbij uitgenodigd? Juist: de Tovertafel!
  Lees meer
 • 02/10/2018

  Active Cues wint ‘beste scaleup’ bij Social Impact Lab!

  Uit maar liefst 194 aanmeldingen is Active Cues uitgekozen tot meest veelbelovende sociale scaleup! Het Social Impact Lab, zoals de prijs van accountants- en adviesorganisatie PwC heet, is goed voor 10.000 euro en twee jaar intensieve begeleiding.
  Lees meer
 • 06/09/2018

  Hester Le Riche in finale EY Emerging Entrepeneur of the year

  Active Cues CEO en Tovertafel-bedenker Hester Le Riche heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van EY Emerging Entrepeneur of 2018. Ze plaatste zich in een sterk veld na een bloedstollende jurydag vol pitches en interviews en werd door de jury geroemd om haar missie geluksmomenten te verspreiden in de zorg.
  Lees meer
 • 06/09/2018

  Active Cues zet volgende stap met Tovertafel voor kinderen met een uitdaging

  Deze week zetten we een volgende stap in het realiseren van onze missie om 10 miljoen geluksmomenten te creëren in de zorg en het onderwijs. De Tovertafel Sprout is onze jongste innovatie, en zorgt ervoor dat alle kinderen met een kleine of grote beperking samen kunnen spelen.
  Lees meer
 • 29/08/2018

  Tovertafel in finale voor Beste Scaleup van Europa!

  Active Cues staat in de finale van de grootste scaleup competitie in Europa: de EIT Digital Challenge. Daarmee zijn we één van de 25 overgebleven bedrijven die geselecteerd werden uit maar liefst 200 snelgroeiende technologiebedrijven uit heel Europa.
  Lees meer
 • 09/08/2018

  Buddy van de maand: Tiny

  Elke maand zetten wij een Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan Tiny, die op een creatieve manier de Tovertafel-spellen aanvult: met zelfgemaakte speelobjecten!
  Lees meer
 • 19/07/2018

  Onderzoek naar een nieuw spelthema: “Muziek bereikt elke cliënt”

  Hoe kan muziek mensen met een verstandelijke beperking en dementie helpen? Na vragen vanuit het veld om meer geluid in de spellen te verwerken, duiken Tovertafel-ontwerpers Hester van Zuthem en Judith de Groot in het thema muziek.
  Lees meer
 • 11/07/2018

  100e crowdfunding haalt binnen 10 dagen een Tovertafel op

  Sinds begin 2016 hebben al 100 instellingen een crowdfunding-actie gedaan om aan een Tovertafel te komen. In totaal hebben meer dan 4100 mensen en bedrijven gedoneerd en volgden vele beloofde taarten, zelfgemaakte kaarten en feestelijke openingen als dank. Bij PCSOH-Westerkim in Nieuw-Vennep was de crowdfunding wel extra bijzonder. Binnen 10 dagen haalden initiatiefnemer Sarina Duwel en haar collega’s het volledige bedrag op! “Elke ochtend werd ik wakker en keek ik op de teller. Om dan te zien dat het weer zoveel gestegen is. Dat geeft echt een kick!”
  Lees meer
 • 04/07/2018

  Ontwerpers racen tegen de klok in de Knalweek

  Innovatie is zeer belangrijk als het gaat om het ontwikkelen van zoveel mogelijk geluksmomenten in de zorg. Kersverse innovatiemanager Martin Klitsie vertelt ons over de ‘Knalweek’. Hierin gingen de ontwerpers en ontwikkelaars zoveel mogelijk nieuwe spellen bedenken én een aantal daarvan maken – in één week.
  Lees meer
 • 27/06/2018

  Active Cues trakteert zorgmedewerkers op een high tea

  Vorige week werden de medewerkers van Waardeburgh Overslydrecht getrakteerd op een high tea voor het hele team. Deze zorgmedewerkers in hart en nieren konden het niet laten: hun gedachten gingen eerst naar hun bewoners. En laat dat nu net de reden zijn dat Active Cues ze eens flink in het zonnetje wilde zetten!
  Lees meer
 • 06/06/2018

  Buddy van de maand: Linde

  Een belangrijk onderdeel van het uitgebreide servicepakket van Active Cues is de Tovertafel-buddy. Elke maand zetten wij een Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan de Linde, die niet alleen Tovertafel-buddy is, maar óók nog eens prachtige gedichten kan schrijven!
  Lees meer
 • 30/05/2018

  De service van Active Cues: “Geluk begint al bij de installatie”

  De grote dag is aangebroken: de Tovertafel wordt geïnstalleerd! Maar dit is pas het begin, vertelt Claudio Olivieira van Active Cues. Samen met de rest van het Training & Service-team biedt hij uitgebreide services om iedereen aan het spelen te krijgen. Claudio en zijn team werken volgens het motto: “Iedereen heeft het recht om te spelen!”
  Lees meer
 • 24/05/2018

  Van hackathon tot Ballenkraam: alles over het nieuwe Tovertafel-spel

  Eén van de aspecten die de Tovertafel onderscheidend maken, is het toegankelijke interactie-ontwerp dat voor veel verwondering bij de spelers zorgt. Om onderscheidend te blijven en steeds betere spellen te kunnen maken, organiseren de spelontwikkelaars van Active Cues eens in de zoveel tijd een hackathon.
  Lees meer
 • 17/05/2018

  Het Tovertafel-ritueel van ASVZ Rotterdam

  Op maandag, een vaste dag in de week, zet de begeleiding alles klaar voor een half uur spelen. Een keer per week is er dit moment waarop de neuzen van alle bewoners dezelfde kant opgaan; naar de Tovertafel. “Wat gaan we doen?! Wat gaan we doen?!” wil een van de bewoners weten.
  Lees meer
 • 02/05/2018

  Een Tovertafel via crowdfunding: "Die is van jullie!"

  Binnen drie weken hadden ze bij zorgcentrum Azora Gertrudis, locatie Den Brinck, een Tovertafel Original bij elkaar gespaard. Om achter het geheim te komen van deze snelste crowdfunding ooit spreken we met de initiatiefnemer: Bart Timmers. “Je ziet dat mensen bereid zijn voor iets goeds geld bij elkaar brengen. En dat zo massaal! Het is hartverwarmend.”
  Lees meer
 • 02/05/2018

  Tovertafel UP en LACCS: een stimulerende combi voor mensen met EMB

  Rinske ten Hoor is LACCS-coach en werkt bij Talant Beetsterzwaag tussen mensen met een ernstige meervoudige beperking. De LACCS-visie gaat goed samen met de Tovertafel UP. “Het meedenken over wat een cliënt ziet en doet is echt een must.”
  Lees meer
 • 02/05/2018

  Buddy van de maand - Wilma

  Bij Active Cues staat goede service hoog in het vaandel. Een belangrijk onderdeel van het uitgebreide servicepakket is de Tovertafel-buddy, iemand uit de omgeving van de zorginstelling die door Active Cues wordt ingehuurd om de eerste twee maanden Tovertafel-ondersteuning te bieden op locatie. Elke maand zetten wij een Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan de enthousiaste en Wilma.  
  Lees meer
 • 11/04/2018

  “Tovertafel UP stimuleert cognitie, sociale interactie en fysieke activiteit”

  Mensen met een verstandelijke beperking gaan er in cognitie, sociale interactie en fysieke activiteit op vooruit door gebruik te maken van de Tovertafel UP. Dat concludeert Siebe Jacops (23) in zijn afstudeeronderzoek Ergotherapie ‘Effecten van de Tovertafel (UP) bij personen met een verstandelijke beperking’.
  Lees meer
 • 04/04/2018

  Zingend terug in de tijd met het nieuwe Tovertafel-spel Platenspeler

  Wil je op een gezellige manier terug in de tijd met jullie bewoners? Deze maand presenteren wij Platenspeler: een gloednieuw muzikaal spel voor de Tovertafel Original! Hoe kwam dit spel tot stand? En waarom is het zo geschikt voor mensen met dementie? Hester van Zuthem, ontwerper voor de Tovertafel Original, vertelt.
  Lees meer
 • 29/03/2018

  Voulez-vous jouer avec nous? Tovertafel in Frankrijk

  De Tovertafel is niet alleen in Nederlandse en Belgische zorghuizen een populaire aanvulling op de dagbesteding. In het Verenigd Koninkrijk verschijnt de Tovertafel regelmatig in de media en spelen steeds meer ouderen in care homes met de interactieve spellen. In Duitsland wordt driftig ge-zauber-d en in verschillende landen in Scandinavié is ‘tøveren’ inmiddels een begrip. En vanaf mei is de Tovertafel óók beschikbaar in Frankrijk!
  Lees meer
 • 22/03/2018

  "Wij spelen graag mee!"

  Het jaar 2017 werd feestelijk afgesloten door de enthousiaste medewerkers van Sterrenkrooshof 4 (Middin). Zij wonnen tijdens de Active Cues-campagne Aan tafel! namelijk een Tovertafel UP, ter ere van de Internationale Dag voor Mensen Met Een Verstandelijke Beperking. Twee maanden geleden werd hun prijs geïnstalleerd. Hoe gaat het nu met de winnaars?
  Lees meer
 • 01/03/2018

  Verhalen uit de praktijk: persoonlijk ondersteuner Petra

  Wat betekent de Tovertafel UP voor cliënten en hun begeleiders? Wat zijn de verhalen uit de praktijk? Petra Melenhorst is persoonlijk ondersteuner bij AC De Wanne (Baalderborggroep) in Hardenberg. Met een grootschalige en succesvolle crowdfundingactie wisten zij daar vorig jaar, in samenwerking met AC De Holte, een Tovertafel UP in de wacht te slepen. 
  Lees meer
 • 22/02/2018

  Tovertafel-spel Muziekdoosje feestelijk onthuld

  In mei 2017 vroeg Active Cues zorgmedewerkers om hun eigen spel voor de Tovertafel te verzinnen tijdens de Spelontwerpwedstrijd. Drie winnaars verzonnen zo’n leuk spel, dat de spelontwikkelaars van Active Cues ermee aan de slag gingen. Afgelopen maand werd het eerste spel, het Muziekdoosje, feestelijk onthuld bij de bedenkers ervan, in het Belgische Oosterzele.
  Lees meer
 • 15/02/2018

  Verhalen uit de praktijk: persoonlijk begeleider Marjon

  Wat betekent de Tovertafel UP voor cliënten met een verstandelijke beperking en hun begeleiders? Wat zijn de verhalen uit de praktijk? De komende tijd zetten we verschillende experts uit de VGZ in het zonnetje en vragen we naar hun ervaringen. Deze week: persoonlijk begeleider Marjon.
  Lees meer
 • 08/02/2018

  Buddy van de maand - Cathy

  Elke maand zetten wij een Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan de enthousiaste en doortastende Cathy (24 jaar) die buddy was voor maar liefst 4 afdeling van Triade waar zorg wordt geboden aan mensen met een verstandelijke beperking.  
  Lees meer
 • 01/02/2018

  Verhalen uit de praktijk: activiteitenbegeleider Lotte

  Wat betekent de Tovertafel UP voor cliënten en hun begeleiders? Wat zijn de verhalen uit de praktijk? Lotte is activiteitenbegeleider bij dagactiviteitencentrum ASVZ Neptunuslaan in Dordrecht. Sinds juni 2017 is de Tovertafel UP onderdeel van het dagprogramma op de Neptunuslaan en rouleert hij over vier groepen.
  Lees meer
 • 25/01/2018

  In de media: "Tovertafel goed voorbeeld van e-health"

  Het is E-health Week en daarom werden op diverse media en platforms de afgelopen tijd artikelen gepubliceerd over technologische ontwikkelingen in de zorg. En heb je het over technologische ontwikkeling in de zorg, dan heb je het over de Tovertafel!
  Lees meer
 • 22/01/2018

  “Tovertafel heeft positief effect op kwaliteit van leven van mensen met dementie”

  Het onderzoek van verpleegkundig specialist Leonie Bruil Het effect van de Tovertafel op kwaliteit van leven van de psychogeriatrische verpleeghuisbewoner is gepubliceerd in het wetenschappelijk Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie. Haar conclusie? “De Tovertafel lijkt de kwaliteit van leven bij mensen met dementie te verbeteren.”
  Lees meer
 • 11/01/2018

  Buddy van de maand - Sanne

  Elke maand zetten wij een bijzondere Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan Sanne, die de bewoners en de medewerkers van De Wijngaard (Accolade Zorg) enthousiast maakte voor het spelen met de Tovertafel.
  Lees meer
 • 04/01/2018

  Duitse parlementariër en burgemeester onthullen Tovertafel Original

  In september 2017 gaf Active Cues ter ere van Wereld Alzheimer Dag in vier landen een Tovertafel Original weg. In Duitsland ging de felbegeerde hoofdprijs naar Frau Bretzki en eind vorig jaar vond de feestelijke onthulling plaats in Hünxe. Het feest ging niet onopgemerkt voorbij: de Tovertafel werd onthuld onder grote belangstelling van de burgemeester en een vertegenwoordiger van de deelstaatregering.
  Lees meer
 • 14/12/2017

  Help mee geluksmomenten te creëren met de Tovertafel UP

  Werk jij met mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB)? En wil jij ons meehelpen om spellen te ontwikkelen die aansluiten bij hun behoeften? Active Cues is op zoek naar een nieuwe co-designlocatie!
  Lees meer
 • 14/12/2017

  Het verhaal achter de spellen Zandstrand en Sneltrein

  Nieuwe Tovertafel-spellen ontstaan vanuit co-designsessies maar soms ook vanuit een vraag uit het veld. In de zorg werken veel toegewijde en creatieve mensen met liefde voor hun vak en Active Cues luistert graag naar hun expertise. De ontwerpers van Active Cues werken samen met zorgmedewerkers en cliënten en zo zit er achter elk nieuw spel een mooi verhaal.
  Lees meer
 • 04/12/2017

  Buddy van de maand - Anna

  Anna werkt als medewerker projectadministratie én als Tovertafel-buddy bij Frion. Naast haar baan volgt ze de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en daarvoor loopt ze stage bij Frion. Onderdeel van Anna’s stage is het introduceren van de Tovertafel UP bij cliënten en begeleiders.
  Lees meer
 • 23/11/2017

  Tovertafel schittert in de UK

  Eerst was er een finaleplaats tijdens National Dementia Care Awards in Groot-Britannië. Vervolgens schitterde de Tovertafel in een uitzending van BBC News. Geen wonder dat de lijnen van onze Engelse partners roodgloeiend staan.
  Lees meer
 • 09/11/2017

  Tovertafel-bedenker Hester publiceert in wetenschappelijk tijdschrift

  Het wetenschappelijk Tijdschrift voor Human Factors (TvHF) heeft een artikel uit Hesters proefschrift Playful design for activation gepubliceerd in de rubriek De Nieuwe Factor. Het tijdschrift is een uitgave van Human Factors NL en is een platform voor informatie-uitwisseling tussen de vakgebieden fysieke, cognitieve, organisatorische en sensorische ergonomie.
  Lees meer
 • 02/11/2017

  Buddy van de maand: Olga

  Tovertafel-buddy Olga Geurds is werkzaam als helpende in de zorg op de afdeling Kleinschalig Wonen van De Eeuwsels (Savant Zorg). Samen met haar collega's spaarde ze vorig jaar maar liefst twee Tovertafels bij elkaar. Van haar buddy-salaris wil ze een nieuw spel voor de Tovertafel aanschaffen.
  Lees meer
 • 28/10/2017

  Tovertafel op de Dutch Design Week

  Tijdens de Dutch Design Week staat Nederlands ontwerp volop in de spotlight. Ook de Tovertafel is een voorbeeld van Dutch Design en daarom reisden Active Cues-ontwerpers Judith en Merel deze week af naar Eindhoven om hun ervaringen te delen en om inspiratie op te doen.
  Lees meer
 • 18/10/2017

  Twee keer een marathon voor een Tovertafel

  Dat de Tovertafel mensen letterlijk en figuurlijk in beweging brengt, bewezen Kayleigh (zorgmedewerker bij SWZP Heel Europa) en Sora (leerling aan het Gymnasium Haganum). Zij deden allebei mee aan een onconventionele marathon en haalden zo geld op voor een Tovertafel.
  Lees meer
 • 05/10/2017

  And the award goes to...

  De Tovertafel Original is genomineerd voor de National Dementia Care Awards in Groot-Brittanië. In de hoofdcategorie Outstanding Dementia Care Product is de Tovertafel één van de vijf finalisten.
  Lees meer
 • 05/10/2017

  Buddy van de Maand - Rijk

  Elke maand zetten wij een Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand het bijzondere verhaal van Rijk, die Tovertafel-buddy is geworden van de zorginstelling waar zijn vrouw woont. “Van passieve, veelal slapende mensen, veranderen ze in actieve mensen die samen met groot plezier aan het spelen zijn.”
  Lees meer
 • 21/09/2017

  Zorgmedewerkers en familieleden dansen voor dementie

  Honderden zorgmedewerkers en familieleden uit vijf verschillende landen creëerden ter ere van Wereld Alzheimer Dag een #tovermoment voor iemand met dementie. Zij dansten met hun bewoners en naasten en vroegen zo aandacht voor dementie. Zie hier het ontroerende resultaat!
  Lees meer
 • 24/08/2017

  Buddy van de maand: Sophie

  Elke maand zetten wij een Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan de assertieve Sophie (22 jaar), buddy voor de Tovertafel Original. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, zowel voor de bewoners als voor familieleden en zorgmedewerkers.
  Lees meer
 • 20/08/2017

  “Tovertafel UP geeft mensen met verstandelijke beperking zelfvertrouwen"

  Hoe kun je mensen met een verstandelijke beperking en bewegingsproblemen op een zo leuk mogelijke manier leren om hun benen beter te gebruiken? Bij ‘benen’ denk je misschien niet direct aan de Tovertafel, maar Esther Zweden, fysiotherapeut bij Siza, dacht out of the box.
  Lees meer
 • 10/08/2017

  De Tovertafel, bekend van TV

  Deze maand stonden Active Cues en de Tovertafel volop in het nieuws. Voor wie net terugkomt van vakantie of voor wie het even gemist heeft, zetten we alles nog even op een rijtje.
  Lees meer
 • 27/07/2017

  Buddy van de maand: Renate

  Renate (42 jaar) is naast activiteitenbegeleider ook Tovertafel-buddy. En wát voor een! Met haar zelfbedachte Beroepenspel was ze een van de drie winnaars van de Tovertafel Spelontwerpwedstrijd. Rede genoeg om Renate deze maand in het zonnetje te zetten.
  Lees meer
 • 13/07/2017

  Wat kan de Tovertafel betekenen voor mensen met NAH?

  Om te onderzoeken of de Tovertafel positief kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) trekt Active Cues samen op met de Edwin van der Sar Foundation en diverse zorglocaties in Nederland en België. Active Cues-ontwerper Judith ging langs bij de bewoners van De Vrije Vlinder (De Mick) in het Belgische Brasschaat.
  Lees meer
 • 04/07/2017

  Buddy's van de maand: Han en Annie

  Han (54 jaar) en Annie (57 jaar) zitten in de cliëntenraad van Livio in Haaksbergen. Tegenwoordig zijn Han en Annie Tovertafel-buddy en proberen ze iedereen bekend maken met het gebruik ervan. En hun buddyvergoeding? Die doneren ze aan de afdelingen.
  Lees meer
 • 29/06/2017

  De Tovertafel promoveert en trakteert

  In april promoveerde Tovertafel-bedenker Hester aan de TU Delft op haar ontwerp voor de Tovertafel. Wetenschappelijk onderzoek en samenwerking met de doelgroepen staan bij Active Cues hoog in het vaandel en daarom trakteert Active Cues.
  Lees meer
 • 28/06/2017

  De winnaars van de Spelontwerpwedstrijd op bezoek bij Active Cues

  Vorige week was het zover: de drie winnaars van de Spelontwerpwedstrijd kwamen op het kantoor van Active Cues bij elkaar voor een bijzondere co-designmiddag. De bedenkers van Het Muziekdoosje, Het Beroepenspel en De Vier Seizoenen kregen een kijkje achter de schermen en (sssht, niet doorvertellen) een sneak preview van nieuwe Tovertafel-spellen.
  Lees meer
 • 22/06/2017

  Een duik in de wereld van EMB

  Twintig weken geleden stapten vijf studenten van Avans Hogeschool in Tilburg in de wereld van mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Samen onderzochten zij of en hoe de Tovertafel UP ook geluksmomenten kan opleveren voor deze doelgroep. Het resultaat: een gloednieuw Tovertafel-spelidee.
  Lees meer
 • 08/06/2017

  Nanne doet 'voorspelbaar' onderzoek

  Hoe wordt de flexibiliteit van voorspellingsfouten bij kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) beïnvloed in een omgeving waarin voorspelbaarheid varieert? Nanne (23 jaar) doet onderzoek bij Active Cues.
  Lees meer
 • 31/05/2017

  Buddy van de Maand: Dennis

  Dennis (20 jaar) is medewerker bij Ipse de Brugge. Daarnaast is hij Buddy voor de Tovertafel UP. Hij doet zijn werk met veel toewijding en plezier en daarom is hij onze Buddy van de Maand!
  Lees meer
 • 24/05/2017

  Tovertafel doet mee met erkenningstraject van Vilans

  Kennisinstituut Vilans heeft Active Cues uitgenodigd om de Tovertafel in te dienen voor een erkenningstraject. Een commissie van onafhankelijke experts, bestaande uit hoogleraren en ervaren mensen uit de praktijk en beleid, beoordeelt tijdens dit traject de kwaliteit van interventies zoals de Tovertafel.
  Lees meer
 • 18/05/2017

  Achter de schermen: hoe ontwikkelt Active Cues spellen?

  Hoe ziet het proces van co-design eruit en wat maakt een spel een Tovertafel-spel? Judith en Rajiv van Active Cues vertellen over onze manier van spelontwikkeling!
  Lees meer
 • 11/05/2017

  Tovertafel Spelontwerpwedstrijd. Doe je ook mee?

  Zorgmedewerkers, therapeuten, mantelzorgers en familieleden: opgelet! Wij dagen jullie uit om het nieuwe Tovertafel-spel te bedenken. Op 12 mei gaat de ‘Tovertafel Spelontwerpwedstrijd’ van start. Iedereen die weleens met de Tovertafel speelt wordt daarin uitgenodigd om een nieuw Tovertafel-spel te bedenken.
  Lees meer
 • 04/05/2017

  Tovertafel-buddy van de maand: Vera

  "Dankzij mijn rol als buddy heb ik geleerd om voor een groep mensen te praten. Wat ook bijzonder was: door de Tovertafel kom je makkelijker in contact met mensen met wie het doorgaans moeilijk is contact te maken. Het was leerzaam om te zien dat ook die mensen nog te activeren zijn”
  Lees meer
 • 24/04/2017

  Hester promoveert op onderzoek Tovertafel

  De TU Delft noemt het ‘een mooi voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot waardevolle zorginnovatie in de praktijk’. Op maandag 24 april promoveerde Hester Anderiesen-Le Riche aan de TU Delft op haar onderzoek naar de Tovertafel.
  Lees meer
 • 24/04/2017

  Tovertafel is partner van de Zorg voor Beleving-campagne

  Op donderdag 11 mei 2017 vindt het Zorg voor Beleving-congres plaats in de Efteling. Deze dag voel, ervaar en beleef je door de ogen van de cliënt. De Tovertafel is er natuurlijk ook bij!
  Lees meer
 • 13/04/2017

  Verhalen uit de praktijk: Ria Witteveen

  Wat betekent de Tovertafel voor bewoners en verzorgers? Wat zijn de verhalen uit de praktijk? Ria Witteveen werkt als HBO-VGG in opleiding bij twee locaties van Hof en Hiem. Met veel plezier spelen zij met de Tovertafel!
  Lees meer
 • 05/04/2017

  Nieuw: de Tovertafel Unique!

  Op Wereld Autisme Dag (2 april) was het zover! In het Papagenohuis in Laren lanceerden wij vol trots ons nieuwste product, speciaal ontwikkeld voor kinderen met autisme: de Tovertafel Unique!
  Lees meer
 • 05/04/2017

  Tovertafel-buddy van de maand: Cindy

  Cindy (21 jaar) werkte tot voor kort naast haar studie als Tovertafel-buddy voor de Tovertafel UP. Zelfs nu haar buddy-tijd erop zit, is ze nog steeds bereikbaar voor de zorginstelling. Vanwege dat enthousiasme is zij onze Buddy van de Maand!
  Lees meer
 • 30/03/2017

  Eerste Tovertafel in Duitsland: "Einfach magisch"

  De Duitse plaats Gronau, vlak over de grens bij Enschede, heeft er sinds vorige week een bezienswaardigheid bij: in het Bethesda-Seniorenzentrum werd de allereerste Tovertafel van Duitsland in gebruik genomen.
  Lees meer
 • 23/03/2017

  Geluksmomenten voor mensen met NAH

  Active Cues en de Edwin van der Sar Foundation gaan in een exploratief project onderzoeken of de Tovertafel iets kan betekenen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De twee organisaties hebben de gedeelde ambitie om beweging en sociale interactie te stimuleren. Nu bundelen zij hun krachten!
  Lees meer
 • 16/03/2017

  De Tovertafel trekt volle zalen

  Voor zorgmedewerkers die graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de zorg is het een drukke week. Zowel in Nederland als België is er tijdens diverse evenementen van alles te zien en te beleven.
  Lees meer
 • 02/03/2017

  Vulpia opent de deuren voor Tovertafel

  Samen zorgkrachtig. Met dit optimistische motto is de toon gezet voor de Dag van de Zorg 2017. Tijdens de 6de editie van deze campagne wordt veel positieve aandacht gegeven aan Belgische zorghuizen en aan de inzet van de vele verzorgenden, vrijwilligers en mantelzorgers die er werken.
  Lees meer
 • 23/02/2017

  Tovertafel-buddy van de maand: Rosalie

  Rosalie Cloo (23 jaar) is Tovertafel-buddy bij verschillende zorginstellingen in Groningen. Dat doet ze zó goed dat ze sinds deze maand ook de uitgebreide introductie geeft op andere locaties, nadat de Tovertafel is geïnstalleerd. Ze is sympathiek, enthousiast en betrokken en daarom is zij onze Buddy van de Maand!
  Lees meer
 • 16/02/2017

  Met gebundelde kracht ontwerpen voor EMB

  Vijf studenten met diverse studieachtergronden hebben hun handen ineengeslagen en gaan de komende twintig weken onderzoeken hoe de Tovertafel UP kan worden ingezet voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB).
  Lees meer
 • 09/02/2017

  Ontwerpen voor kinderen met autisme

  Toen Inge, spelbegeleider bij kinderdienstencentrum De Vuurtoren (Lunet zorg), in de krant een artikel tegenkwam over de Tovertafel Original stuurde ze Active Cues een enthousiast mailtje: is zo’n Tovertafel ook niet iets voor kinderen met autisme?
  Lees meer
 • 07/02/2017

  Vergeet-mij-nietje op de Tovertafel

  Als eerbetoon aan de campagne met Vergeet-mij-niet-speldjes van Alzheimer Nederland voegen wij een vergeet-mij-nietje toe aan het spel Bloemen! Het Vergeet-mij-niet-speldje van Alzheimer Nederland staat symbool voor een toekomst zonder dementie.
  Lees meer
 • 26/01/2017

  Tovertafel-buddy van de maand: Lisa

  “De Tovertafel is een geluksmoment, een glimlach en een traan inéén: enthousiasme, boosheid en beweging kunnen een plek krijgen tijdens het spelen met de Tovertafel en dat maakt hem uniek.”
  Lees meer
 • 25/01/2017

  FD: Hester Le Riche is ‘jong ondernemerstalent’

  Het Financieele Dagblad selecteerde vijftig talentvolle jonge ondernemers. De ‘#FDtalenten’ zijn volgens het FD de mensen die ‘de toon zetten in Nederland en daarbuiten. Ze zijn maximaal 35 jaar en hebben als ondernemer of professional vernieuwende ideeën.’
  Lees meer
 • 28/12/2016

  Een Tovertafel met een kerststrik

  Op Tweede Kerstdag kregen de bewoners van WZC Onze Lieve Vrouw Ter Veldbloemen in Oosterzeele een bijzonder kerstcadeau. De gemeenschappelijke ruimte zat vol belangstellenden die zich om een ingepakte tafel met een grote kerststrik hadden verzameld
  Lees meer
 • 08/12/2016

  The Guardian schrijft over de Tovertafel

  Het Britse tijdschrift The Guardian had een geweldig Sinterklaascadeau voor Active Cues: op 5 december verscheen in dat tijdschrift een groot stuk over de Tovertafel.
  Lees meer
 • 01/12/2016

  Verhalen uit de praktijk: Nathalie Slijkhuis

  Wat zijn de ervaringen met de Tovertafel van verzorgers en bewoners? Nathalie Slijkhuis is begeleider bij Middin Kijkduin. Activiteitencentrum Kijkduin biedt een zinvolle dagbesteding aan ongeveer 125 mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en sinds een tijdje zijn ze in het bezit van een Tovertafel UP!
  Lees meer
 • 18/11/2016

  Racen door de sneeuw voor een Tovertafel UP

  Op het prachtige Landgoed De Lathmer (Zozijn) in Wilp wonen vierhonderd mensen met verschillende vormen van een verstandelijke beperking. Eén van deze mensen is Susanne Vrielink, groot fan van de Tovertafel UP
  Lees meer
 • 10/11/2016

  Verhalen uit de praktijk: Rita Tummers

  Ter ere van de Dag van de Mantelzorg spraken we met Rita Tummers. Sinds twee jaar is zij mantelzorger voor haar moeder, die in Wissehaege (Vitalis WoonZorg Groep) in Eindhoven woont.
  Lees meer
 • 03/11/2016

  Tovertafel in het kader van waardigheid en trots

  Trotse zorgverleners, kwaliteit door de ogen van de bewoner, een deur die wagenwijd openstaat voor mantelzorgers en ruim baan voor goede verpleeghuizen met ambitie: het zijn de speerpunten van het plan ‘Waardigheid en trots.
  Lees meer
 • 03/11/2016

  Nieuwe video: Tovertafel Original

  De Tovertafel Original laat ouderen met dementie weer lachen en bewegen! In de nieuwste Tovertafel-video volgen we mantelzorger Rita die iedere dag op bezoek gaat bij haar moeder in Vitalis WoonZorg Groep locatie Wissehaege.
  Lees meer