Menu

Nieuws

22/02/2018

Tovertafel-spel Muziekdoosje feestelijk onthuld

In mei 2017 vroeg Active Cues zorgmedewerkers om hun eigen spel voor de Tovertafel te verzinnen tijdens de Spelontwerpwedstrijd. Drie winnaars verzonnen zo’n leuk spel, dat de spelontwikkelaars van Active Cues ermee aan de slag gingen. Afgelopen maand werd het eerste spel, het Muziekdoosje, feestelijk onthuld bij de bedenkers ervan, in het Belgische Oosterzele.

Lees meer

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

 • 15/02/2018

  Verhalen uit de praktijk: persoonlijk begeleider Marjon

  Wat betekent de Tovertafel UP voor cliënten met een verstandelijke beperking en hun begeleiders? Wat zijn de verhalen uit de praktijk? De komende tijd zetten we verschillende experts uit de VGZ in het zonnetje en vragen we naar hun ervaringen. Deze week: persoonlijk begeleider Marjon.
  Lees meer
 • 08/02/2018

  Buddy van de maand - Cathy

  Elke maand zetten wij een Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan de enthousiaste en doortastende Cathy (24 jaar) die buddy was voor maar liefst 4 afdeling van Triade waar zorg wordt geboden aan mensen met een verstandelijke beperking.  
  Lees meer
 • 01/02/2018

  Verhalen uit de praktijk: activiteitenbegeleider Lotte

  Wat betekent de Tovertafel UP voor cliënten en hun begeleiders? Wat zijn de verhalen uit de praktijk? Lotte is activiteitenbegeleider bij dagactiviteitencentrum ASVZ Neptunuslaan in Dordrecht. Sinds juni 2017 is de Tovertafel UP onderdeel van het dagprogramma op de Neptunuslaan en rouleert hij over vier groepen.
  Lees meer
 • 25/01/2018

  In de media: "Tovertafel goed voorbeeld van e-health"

  Het is E-health Week en daarom werden op diverse media en platforms de afgelopen tijd artikelen gepubliceerd over technologische ontwikkelingen in de zorg. En heb je het over technologische ontwikkeling in de zorg, dan heb je het over de Tovertafel!
  Lees meer
 • 22/01/2018

  “Tovertafel heeft positief effect op kwaliteit van leven van mensen met dementie”

  Het onderzoek van verpleegkundig specialist Leonie Bruil Het effect van de Tovertafel op kwaliteit van leven van de psychogeriatrische verpleeghuisbewoner is gepubliceerd in het wetenschappelijk Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie. Haar conclusie? “De Tovertafel lijkt de kwaliteit van leven bij mensen met dementie te verbeteren.”
  Lees meer
 • 11/01/2018

  Buddy van de maand - Sanne

  Elke maand zetten wij een bijzondere Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan Sanne, die de bewoners en de medewerkers van De Wijngaard (Accolade Zorg) enthousiast maakte voor het spelen met de Tovertafel.
  Lees meer
 • 04/01/2018

  Duitse parlementariër en burgemeester onthullen Tovertafel Original

  In september 2017 gaf Active Cues ter ere van Wereld Alzheimer Dag in vier landen een Tovertafel Original weg. In Duitsland ging de felbegeerde hoofdprijs naar Frau Bretzki en eind vorig jaar vond de feestelijke onthulling plaats in Hünxe. Het feest ging niet onopgemerkt voorbij: de Tovertafel werd onthuld onder grote belangstelling van de burgemeester en een vertegenwoordiger van de deelstaatregering.
  Lees meer
 • 14/12/2017

  Help mee geluksmomenten te creëren met de Tovertafel UP

  Werk jij met mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB)? En wil jij ons meehelpen om spellen te ontwikkelen die aansluiten bij hun behoeften? Active Cues is op zoek naar een nieuwe co-designlocatie!
  Lees meer
 • 14/12/2017

  Het verhaal achter de spellen Zandstrand en Sneltrein

  Nieuwe Tovertafel-spellen ontstaan vanuit co-designsessies maar soms ook vanuit een vraag uit het veld. In de zorg werken veel toegewijde en creatieve mensen met liefde voor hun vak en Active Cues luistert graag naar hun expertise. De ontwerpers van Active Cues werken samen met zorgmedewerkers en cliënten en zo zit er achter elk nieuw spel een mooi verhaal.
  Lees meer
 • 04/12/2017

  Buddy van de maand - Anna

  Anna werkt als medewerker projectadministratie én als Tovertafel-buddy bij Frion. Naast haar baan volgt ze de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en daarvoor loopt ze stage bij Frion. Onderdeel van Anna’s stage is het introduceren van de Tovertafel UP bij cliënten en begeleiders.
  Lees meer
 • 23/11/2017

  Tovertafel schittert in de UK

  Eerst was er een finaleplaats tijdens National Dementia Care Awards in Groot-Britannië. Vervolgens schitterde de Tovertafel in een uitzending van BBC News. Geen wonder dat de lijnen van onze Engelse partners roodgloeiend staan.
  Lees meer
 • 09/11/2017

  Tovertafel-bedenker Hester publiceert in wetenschappelijk tijdschrift

  Het wetenschappelijk Tijdschrift voor Human Factors (TvHF) heeft een artikel uit Hesters proefschrift Playful design for activation gepubliceerd in de rubriek De Nieuwe Factor. Het tijdschrift is een uitgave van Human Factors NL en is een platform voor informatie-uitwisseling tussen de vakgebieden fysieke, cognitieve, organisatorische en sensorische ergonomie.
  Lees meer
 • 02/11/2017

  Buddy van de maand: Olga

  Tovertafel-buddy Olga Geurds is werkzaam als helpende in de zorg op de afdeling Kleinschalig Wonen van De Eeuwsels (Savant Zorg). Samen met haar collega's spaarde ze vorig jaar maar liefst twee Tovertafels bij elkaar. Van haar buddy-salaris wil ze een nieuw spel voor de Tovertafel aanschaffen.
  Lees meer
 • 28/10/2017

  Tovertafel op de Dutch Design Week

  Tijdens de Dutch Design Week staat Nederlands ontwerp volop in de spotlight. Ook de Tovertafel is een voorbeeld van Dutch Design en daarom reisden Active Cues-ontwerpers Judith en Merel deze week af naar Eindhoven om hun ervaringen te delen en om inspiratie op te doen.
  Lees meer
 • 18/10/2017

  Twee keer een marathon voor een Tovertafel

  Dat de Tovertafel mensen letterlijk en figuurlijk in beweging brengt, bewezen Kayleigh (zorgmedewerker bij SWZP Heel Europa) en Sora (leerling aan het Gymnasium Haganum). Zij deden allebei mee aan een onconventionele marathon en haalden zo geld op voor een Tovertafel.
  Lees meer
 • 05/10/2017

  And the award goes to...

  De Tovertafel Original is genomineerd voor de National Dementia Care Awards in Groot-Brittanië. In de hoofdcategorie Outstanding Dementia Care Product is de Tovertafel één van de vijf finalisten.
  Lees meer
 • 05/10/2017

  Buddy van de Maand - Rijk

  Elke maand zetten wij een Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand het bijzondere verhaal van Rijk, die Tovertafel-buddy is geworden van de zorginstelling waar zijn vrouw woont. “Van passieve, veelal slapende mensen, veranderen ze in actieve mensen die samen met groot plezier aan het spelen zijn.”
  Lees meer
 • 03/10/2017

  Speel met nieuwe Tovertafel-spellen tijdens de Congresparade

  Op 9 oktober organiseert StudieArena de Congresparade. Dit keer is het zorgevenement, waar alles in het teken staat van beleven, geheel gewijd aan de zorg voor mensen met dementie. Interessant feitje: Active Cues is aanwezig en geeft een sneak peak van nieuwe Tovertafel-spellen.
  Lees meer
 • 28/09/2017

  Tovertafel UP steelt de show (van Wolter Kroes)

  De Gemiva-SVG Groep bestaat 50 jaar en dat werd groots gevierd met een Jubileumparade. Cliënten, vrijwilligers en medewerkers van de zorgorganisatie werden feestelijk ontvangen tijdens een evenement dat speciaal voor hen was georganiseerd. Drie elementen konden volgens de organisatie niet ontbreken: Wolter Kroes, de Silent Disco en… de Tovertafel UP!
  Lees meer
 • 21/09/2017

  Zorgmedewerkers en familieleden dansen voor dementie

  Honderden zorgmedewerkers en familieleden uit vijf verschillende landen creëerden ter ere van Wereld Alzheimer Dag een #tovermoment voor iemand met dementie. Zij dansten met hun bewoners en naasten en vroegen zo aandacht voor dementie. Zie hier het ontroerende resultaat!
  Lees meer
 • 01/09/2017

  Creëer een #tovermoment en win een Tovertafel Original

  21 september is het weer Wereld Alzheimer Dag. Wil jij, net als wij, een glimlach teweeg brengen op het gezicht van iemand met dementie? Creëer een tovermoment en vraag iemand met dementie ten dans.
  Lees meer
 • 24/08/2017

  Buddy van de maand: Sophie

  Elke maand zetten wij een Tovertafel-buddy in het zonnetje. Deze maand is het de beurt aan de assertieve Sophie (22 jaar), buddy voor de Tovertafel Original. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, zowel voor de bewoners als voor familieleden en zorgmedewerkers.
  Lees meer
 • 20/08/2017

  “Tovertafel UP geeft mensen met verstandelijke beperking zelfvertrouwen"

  Hoe kun je mensen met een verstandelijke beperking en bewegingsproblemen op een zo leuk mogelijke manier leren om hun benen beter te gebruiken? Bij ‘benen’ denk je misschien niet direct aan de Tovertafel, maar Esther Zweden, fysiotherapeut bij Siza, dacht out of the box.
  Lees meer
 • 10/08/2017

  De Tovertafel, bekend van TV

  Deze maand stonden Active Cues en de Tovertafel volop in het nieuws. Voor wie net terugkomt van vakantie of voor wie het even gemist heeft, zetten we alles nog even op een rijtje.
  Lees meer
 • 27/07/2017

  Buddy van de maand: Renate

  Renate (42 jaar) is naast activiteitenbegeleider ook Tovertafel-buddy. En wát voor een! Met haar zelfbedachte Beroepenspel was ze een van de drie winnaars van de Tovertafel Spelontwerpwedstrijd. Rede genoeg om Renate deze maand in het zonnetje te zetten.
  Lees meer
 • 20/07/2017

  Tesla-studenten helpen Active Cues verder innoveren

  Aan het eind van het schooljaar is het een drukte van belang op het kantoor van Active Cues. Studenten uit alle windstreken presenteren de eindresultaten van uiteenlopende onderzoeken naar en voor de Tovertafel. De afgelopen vijf maanden onderzochten Janneke, Ronald en Despina wat een potentiële nieuwe doelgroep voor de Tovertafel zou kunnen zijn.
  Lees meer
 • 13/07/2017

  Wat kan de Tovertafel betekenen voor mensen met NAH?

  Om te onderzoeken of de Tovertafel positief kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) trekt Active Cues samen op met de Edwin van der Sar Foundation en diverse zorglocaties in Nederland en België. Active Cues-ontwerper Judith ging langs bij de bewoners van De Vrije Vlinder (De Mick) in het Belgische Brasschaat.
  Lees meer
 • 04/07/2017

  Buddy's van de maand: Han en Annie

  Han (54 jaar) en Annie (57 jaar) zitten in de cliëntenraad van Livio in Haaksbergen. Tegenwoordig zijn Han en Annie Tovertafel-buddy en proberen ze iedereen bekend maken met het gebruik ervan. En hun buddyvergoeding? Die doneren ze aan de afdelingen.
  Lees meer
 • 29/06/2017

  De Tovertafel promoveert en trakteert

  In april promoveerde Tovertafel-bedenker Hester aan de TU Delft op haar ontwerp voor de Tovertafel. Wetenschappelijk onderzoek en samenwerking met de doelgroepen staan bij Active Cues hoog in het vaandel en daarom trakteert Active Cues.
  Lees meer
 • 28/06/2017

  De winnaars van de Spelontwerpwedstrijd op bezoek bij Active Cues

  Vorige week was het zover: de drie winnaars van de Spelontwerpwedstrijd kwamen op het kantoor van Active Cues bij elkaar voor een bijzondere co-designmiddag. De bedenkers van Het Muziekdoosje, Het Beroepenspel en De Vier Seizoenen kregen een kijkje achter de schermen en (sssht, niet doorvertellen) een sneak preview van nieuwe Tovertafel-spellen.
  Lees meer
 • 22/06/2017

  Een duik in de wereld van EMB

  Twintig weken geleden stapten vijf studenten van Avans Hogeschool in Tilburg in de wereld van mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Samen onderzochten zij of en hoe de Tovertafel UP ook geluksmomenten kan opleveren voor deze doelgroep. Het resultaat: een gloednieuw Tovertafel-spelidee.
  Lees meer
 • 08/06/2017

  Nanne doet 'voorspelbaar' onderzoek

  Hoe wordt de flexibiliteit van voorspellingsfouten bij kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) beïnvloed in een omgeving waarin voorspelbaarheid varieert? Nanne (23 jaar) doet onderzoek bij Active Cues.
  Lees meer
 • 31/05/2017

  Buddy van de Maand: Dennis

  Dennis (20 jaar) is medewerker bij Ipse de Brugge. Daarnaast is hij Buddy voor de Tovertafel UP. Hij doet zijn werk met veel toewijding en plezier en daarom is hij onze Buddy van de Maand!
  Lees meer
 • 24/05/2017

  Tovertafel doet mee met erkenningstraject van Vilans

  Kennisinstituut Vilans heeft Active Cues uitgenodigd om de Tovertafel in te dienen voor een erkenningstraject. Een commissie van onafhankelijke experts, bestaande uit hoogleraren en ervaren mensen uit de praktijk en beleid, beoordeelt tijdens dit traject de kwaliteit van interventies zoals de Tovertafel.
  Lees meer
 • 18/05/2017

  Achter de schermen: hoe ontwikkelt Active Cues spellen?

  Hoe ziet het proces van co-design eruit en wat maakt een spel een Tovertafel-spel? Judith en Rajiv van Active Cues vertellen over onze manier van spelontwikkeling!
  Lees meer
 • 11/05/2017

  Tovertafel Spelontwerpwedstrijd. Doe je ook mee?

  Zorgmedewerkers, therapeuten, mantelzorgers en familieleden: opgelet! Wij dagen jullie uit om het nieuwe Tovertafel-spel te bedenken. Op 12 mei gaat de ‘Tovertafel Spelontwerpwedstrijd’ van start. Iedereen die weleens met de Tovertafel speelt wordt daarin uitgenodigd om een nieuw Tovertafel-spel te bedenken.
  Lees meer
 • 04/05/2017

  Tovertafel-buddy van de maand: Vera

  "Dankzij mijn rol als buddy heb ik geleerd om voor een groep mensen te praten. Wat ook bijzonder was: door de Tovertafel kom je makkelijker in contact met mensen met wie het doorgaans moeilijk is contact te maken. Het was leerzaam om te zien dat ook die mensen nog te activeren zijn”
  Lees meer
 • 24/04/2017

  Hester promoveert op onderzoek Tovertafel

  De TU Delft noemt het ‘een mooi voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot waardevolle zorginnovatie in de praktijk’. Op maandag 24 april promoveerde Hester Anderiesen-Le Riche aan de TU Delft op haar onderzoek naar de Tovertafel.
  Lees meer
 • 24/04/2017

  Tovertafel is partner van de Zorg voor Beleving-campagne

  Op donderdag 11 mei 2017 vindt het Zorg voor Beleving-congres plaats in de Efteling. Deze dag voel, ervaar en beleef je door de ogen van de cliënt. De Tovertafel is er natuurlijk ook bij!
  Lees meer
 • 20/04/2017

  Tovertafel UP is onderdeel van de Congresparade

  Op 22 mei organiseert StudieArena een bijzonder evenement, speciaal voor zorgprofessionals die werken met mensen met een verstandelijke beperking: de Congresparade. Het thema Gezonde Leefstijl, Bewegen en Activeren in de VGZ staat die dag centraal. Ook de Tovertafel UP is onderdeel van de Congresparade!
  Lees meer
 • 13/04/2017

  Verhalen uit de praktijk: Ria Witteveen

  Wat betekent de Tovertafel voor bewoners en verzorgers? Wat zijn de verhalen uit de praktijk? Ria Witteveen werkt als HBO-VGG in opleiding bij twee locaties van Hof en Hiem. Met veel plezier spelen zij met de Tovertafel!
  Lees meer
 • 05/04/2017

  Nieuw: de Tovertafel Unique!

  Op Wereld Autisme Dag (2 april) was het zover! In het Papagenohuis in Laren lanceerden wij vol trots ons nieuwste product, speciaal ontwikkeld voor kinderen met autisme: de Tovertafel Unique!
  Lees meer
 • 05/04/2017

  Tovertafel-buddy van de maand: Cindy

  Cindy (21 jaar) werkte tot voor kort naast haar studie als Tovertafel-buddy voor de Tovertafel UP. Zelfs nu haar buddy-tijd erop zit, is ze nog steeds bereikbaar voor de zorginstelling. Vanwege dat enthousiasme is zij onze Buddy van de Maand!
  Lees meer
 • 30/03/2017

  Eerste Tovertafel in Duitsland: "Einfach magisch"

  De Duitse plaats Gronau, vlak over de grens bij Enschede, heeft er sinds vorige week een bezienswaardigheid bij: in het Bethesda-Seniorenzentrum werd de allereerste Tovertafel van Duitsland in gebruik genomen.
  Lees meer
 • 23/03/2017

  Geluksmomenten voor mensen met NAH

  Active Cues en de Edwin van der Sar Foundation gaan in een exploratief project onderzoeken of de Tovertafel iets kan betekenen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De twee organisaties hebben de gedeelde ambitie om beweging en sociale interactie te stimuleren. Nu bundelen zij hun krachten!
  Lees meer
 • 16/03/2017

  De Tovertafel trekt volle zalen

  Voor zorgmedewerkers die graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de zorg is het een drukke week. Zowel in Nederland als België is er tijdens diverse evenementen van alles te zien en te beleven.
  Lees meer
 • 02/03/2017

  Vulpia opent de deuren voor Tovertafel

  Samen zorgkrachtig. Met dit optimistische motto is de toon gezet voor de Dag van de Zorg 2017. Tijdens de 6de editie van deze campagne wordt veel positieve aandacht gegeven aan Belgische zorghuizen en aan de inzet van de vele verzorgenden, vrijwilligers en mantelzorgers die er werken.
  Lees meer
 • 23/02/2017

  Tovertafel-buddy van de maand: Rosalie

  Rosalie Cloo (23 jaar) is Tovertafel-buddy bij verschillende zorginstellingen in Groningen. Dat doet ze zó goed dat ze sinds deze maand ook de uitgebreide introductie geeft op andere locaties, nadat de Tovertafel is geïnstalleerd. Ze is sympathiek, enthousiast en betrokken en daarom is zij onze Buddy van de Maand!
  Lees meer
 • 16/02/2017

  Met gebundelde kracht ontwerpen voor EMB

  Vijf studenten met diverse studieachtergronden hebben hun handen ineengeslagen en gaan de komende twintig weken onderzoeken hoe de Tovertafel UP kan worden ingezet voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB).
  Lees meer
 • 09/02/2017

  Ontwerpen voor kinderen met autisme

  Toen Inge, spelbegeleider bij kinderdienstencentrum De Vuurtoren (Lunet zorg), in de krant een artikel tegenkwam over de Tovertafel Original stuurde ze Active Cues een enthousiast mailtje: is zo’n Tovertafel ook niet iets voor kinderen met autisme?
  Lees meer
 • 07/02/2017

  Vergeet-mij-nietje op de Tovertafel

  Als eerbetoon aan de campagne met Vergeet-mij-niet-speldjes van Alzheimer Nederland voegen wij een vergeet-mij-nietje toe aan het spel Bloemen! Het Vergeet-mij-niet-speldje van Alzheimer Nederland staat symbool voor een toekomst zonder dementie.
  Lees meer
 • 26/01/2017

  Tovertafel-buddy van de maand: Lisa

  “De Tovertafel is een geluksmoment, een glimlach en een traan inéén: enthousiasme, boosheid en beweging kunnen een plek krijgen tijdens het spelen met de Tovertafel en dat maakt hem uniek.”
  Lees meer
 • 25/01/2017

  FD: Hester Le Riche is ‘jong ondernemerstalent’

  Het Financieele Dagblad selecteerde vijftig talentvolle jonge ondernemers. De ‘#FDtalenten’ zijn volgens het FD de mensen die ‘de toon zetten in Nederland en daarbuiten. Ze zijn maximaal 35 jaar en hebben als ondernemer of professional vernieuwende ideeën.’
  Lees meer
 • 28/12/2016

  Een Tovertafel met een kerststrik

  Op Tweede Kerstdag kregen de bewoners van WZC Onze Lieve Vrouw Ter Veldbloemen in Oosterzeele een bijzonder kerstcadeau. De gemeenschappelijke ruimte zat vol belangstellenden die zich om een ingepakte tafel met een grote kerststrik hadden verzameld
  Lees meer
 • 15/12/2016

  Glazenhuis zamelt geld in voor een Tovertafel

  In Goirle staat een huis, in Goirle staat een huis.. Het zou zomaar één van de rijmpjes van de Tovertafel Original kunnen zijn! Dit jaar staat er een speciaal glazen huis in Goirle waar geld wordt ingezameld voor vijf lokale goede doelen. Eén van deze goede doelen
  Lees meer
 • 08/12/2016

  The Guardian schrijft over de Tovertafel

  Het Britse tijdschrift The Guardian had een geweldig Sinterklaascadeau voor Active Cues: op 5 december verscheen in dat tijdschrift een groot stuk over de Tovertafel.
  Lees meer
 • 01/12/2016

  Verhalen uit de praktijk: Nathalie Slijkhuis

  Wat zijn de ervaringen met de Tovertafel van verzorgers en bewoners? Nathalie Slijkhuis is begeleider bij Middin Kijkduin. Activiteitencentrum Kijkduin biedt een zinvolle dagbesteding aan ongeveer 125 mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en sinds een tijdje zijn ze in het bezit van een Tovertafel UP!
  Lees meer
 • 18/11/2016

  Racen door de sneeuw voor een Tovertafel UP

  Op het prachtige Landgoed De Lathmer (Zozijn) in Wilp wonen vierhonderd mensen met verschillende vormen van een verstandelijke beperking. Eén van deze mensen is Susanne Vrielink, groot fan van de Tovertafel UP
  Lees meer
 • 10/11/2016

  Verhalen uit de praktijk: Rita Tummers

  Ter ere van de Dag van de Mantelzorg spraken we met Rita Tummers. Sinds twee jaar is zij mantelzorger voor haar moeder, die in Wissehaege (Vitalis WoonZorg Groep) in Eindhoven woont.
  Lees meer
 • 03/11/2016

  Tovertafel in het kader van waardigheid en trots

  Trotse zorgverleners, kwaliteit door de ogen van de bewoner, een deur die wagenwijd openstaat voor mantelzorgers en ruim baan voor goede verpleeghuizen met ambitie: het zijn de speerpunten van het plan ‘Waardigheid en trots.
  Lees meer
 • 03/11/2016

  Nieuwe video: Tovertafel Original

  De Tovertafel Original laat ouderen met dementie weer lachen en bewegen! In de nieuwste Tovertafel-video volgen we mantelzorger Rita die iedere dag op bezoek gaat bij haar moeder in Vitalis WoonZorg Groep locatie Wissehaege.
  Lees meer