Menu

14/07/2020

Franse ambassadeur onder de indruk van de Tovertafel

Het was al aangekondigd in het Algemeen Dagblad: op maandag 13 juli kwam de Franse ambassadeur Luis Vassy op bezoek bij Active Cues. De Tovertafel is een groot succes in Frankrijk, dus was het de hoogste tijd om het met eigen ogen te zien én uit te proberen. 

De ambassadeur werd vergezeld door Olivier Bouille, Samy Ouahsine en George van der Hilst. Online waren onze Franse partners Max Bayle en Jonathan Arnaud aanwezig, net als Nico Schiettekatte en Esther Hogenhout van de Nederlandse ambassade in Frankrijk.

Frans succes

De ambassadeur kwam erachter wat de Tovertafel doet, voor welke doelgroepen het bestemd is en waar het succes in Frankrijk vandaan komt. Onze Franse partners Max en Jonathan kennen elkaar van vroeger en hoorden over de Tovertafel via een vriend. Na de eerste demonstratie waren ze in shock, op een positieve manier. In de Tovertafel zagen ze een prachtige innovatie voor de zorg, een gat in de markt. Al snel kwamen de aanvragen binnen. De stichting van Franse presidentsvrouw Brigitte Macron zorgde tijdens de coronacrisis voor een versnelling van die aanvragen: dankzij deze stichting waren ineens veel meer zorginstellingen in staat om een Tovertafel aan te schaffen.

Opgaan in het spel

‘Ik vind het erg interessant dat Active Cues zich allereerst richtte op mensen in de laatste fasen van dementie, de groep die het minst makkelijk te stimuleren is en soms al ver in hun apathie zit. Dit laat zien dat Active Cues een uitdaging niet uit de weg gaat.’

Uiteraard wilde de heer Vassy de Tovertafel zelf ook uitproberen. Vol overgave stortte hij zich op spellen als Bloemen en Voetbalpotje: ‘Je gaat zo op in de activiteit dat je vergeet dat de tafel daar staat’. Voordat hij wegging, ontving hij nog het proefschrift van Hester Le Riche, die de basis vormde voor de Tovertafel. Maar, zo zei hij, hij had nog wel uren door kunnen spelen.