“Tovertafel stimuleert cognitie, interactie en fysieke activiteit”

Game Puppies

Mensen met een verstandelijke beperking gaan er in cognitie, sociale interactie en fysieke activiteit op vooruit door gebruik te maken van de Tovertafel. Dat concludeert Siebe Jacops (23) in zijn afstudeeronderzoek Ergotherapie ‘Effecten van de Tovertafel bij personen met een verstandelijke beperking’.

Siebe trad bij zijn onderzoek zelf op als begeleider bij het spelen en hield de vorderingen bij door middel van een zelf opgestelde observatielijst. Hieruit kon hij concluderen dat de cliënten erop vooruitgingen op het gebied van cognitie, sociale interactie en fysieke activiteit. “Ik vind het zelf ook heel leuk om te doen, voor mij voelde het niet als een opdracht. Je ziet mensen opbloeien en kunt hun karakter zien aan de tafel.”

Wachten? Spelen en leren!

Eerder deed Siebe al een stage en vakantiewerk bij Monnikenheide VZW (te Zoersel, België) waar hij uiteindelijk zijn onderzoek uit heeft kunnen voeren. Hij was de Tovertafel tegengekomen op de Zorgbeurs in Utrecht en had foldertjes bij zich voor de zorginstelling, toen bleek dat er net een Tovertafel was aangeschaft. De leiding was nog op zoek naar de beste manier om de Tovertafel in te zetten. “Mijn scriptie-onderwerp kwam perfect van pas; ik kon voor hen gaan kijken hoe we op nuttige manieren met de Tovertafel konden omgaan.”

“Vooral op wachtmomenten is de Tovertafel een goed extra hulpmiddel voor de begeleiders.”

Siebe Jacops

Volgens de jonge onderzoeker is de Tovertafel vooral op wachtmomenten een goed extra hulpmiddel voor de begeleiders. Bijvoorbeeld als mensen terugkomen van activiteiten, maar er nog even gewacht moet worden op het eten. Hierbij is het prettig om de cliënten zo zelfstandig mogelijk te kunnen laten werken.

Niet alleen voor de cliënten…

Wat uiteindelijk niet in het onderzoek te lezen valt, maar wel in de praktijk opviel was dat niet alleen de cliënten plezier beleven aan de Tovertafel. Ook de begeleiders worden uitgenodigd tot activatie. Voor Judith de Groot, ontwerper voor de Tovertafel, is dit een mooie verrassing: “Dat vind ik mooi! We zijn natuurlijk altijd gericht op geluksmomenten, ook bij de begeleiders. De kwaliteit van leven gaat dan niet alleen omhoog bij de mensen met een verstandelijke beperking, maar ook in hun omgeving. Voor ons een waardevol onderzoek met een mooie uitkomst.”

Meer weten over de rol van onderzoek?

Om spellen te ontwikkelen die bijdragen aan de kwaliteit van leven van onze doelgroepen en die goed passen binnen hun (zorg)omgeving, doen wij bij Tover zelf onderzoek in samenwerken met onderwijsinstituten.

Meer over onderzoek