Premier Rutte getuige van eerste stappen Tovertafel in Australië

Spelfoto Vissen Senioren Tovertafel

Tover, het Nederlandse med-tech bedrijf dat de Tovertafel heeft bedacht en ontwikkeld en haar lokale Australische partner, hadden afgelopen vrijdag de eer om met minister-president Mark Rutte een potje ‘Vissen’ te spelen op de Tovertafel. De partners kijken hiermee terug op een succesvolle verkenning van de Australische markt. De Tovertafel laat mensen die leven met milde tot late stadium dementie spelen met speciaal ontworpen interactieve lichtprojecties en is effectief bewezen in het doorbreken van apathie. De Tovertafel is al succesvol actief in Europa. De vraag daarbuiten groeit nu hard mee.

In samenwerking met een gerenommeerde lokale partner is de Tovertafel in de afgelopen weken met groot enthousiasme gedemonstreerd én ontvangen in zorghuizen door het hele land. Met mooie reacties als gevolg. De directrice van één van de zorginstellingen die een demonstratie had gekregen liet weten nog dezelfde dag te zijn gebeld door de dochter van een bewoner. Ze vroeg: “Wat hebben jullie vandaag met mijn moeder gedaan? Ze vond het geweldig, maar kon door haar dementie niet goed beschrijven wat er nu precies gebeurd was. Wat ze wel zei was: “Het kwam van boven en het was geweldig leuk””

Ministerpresident Rutte speelt met de Tovertafel

Premier Rutte maakte in een werkbezoek aan Australië tijd voor een gesprek met Tover. Even meespelen op de Tovertafel mocht daarbij natuurlijk niet ontbreken. Oprichter Sjoerd Wennekes: “Het was heel bijzonder om in het bijzijn van de premier de start van de Tovertafel in Australië in te luiden. Hij toonde veel interesse in de gamesindustrie en was positief verrast door de voortrekkersrol van Nederland op het gebied van serious games. De afgelopen tijd hebben we in menig Australisch zorghuis de Tovertafel gedemonstreerd aan bewoners en personeel. Het blijft betoverend om te zien hoe mensen die leven met een milde tot vergevorderde dementie opeens vol enthousiasme reageren op onze spellen.”

Spelen met effect

Mensen met midden tot late fase dementie spelen op de Tovertafel niet alleen met plezier, maar ook met effect. Voor hen is het belang van actief zijn en bewegen extra groot. De spellen, die met behulp van je handen en interactieve lichtprojecties worden gespeeld, zijn speciaal ontworpen om bij de meest kwetsbare doelgroepen zowel apathie te doorbreken als beweging te stimuleren. Tover ontwikkelt de Tovertafel spellen op basis van co-design en onderzoek. In een co-design traject wordt elk spel veelvuldig getest met de doelgroep en hun verzorgers en continu verbeterd op basis van hun behoefte. Alles staat in het teken van het vinden van de juiste en de leukste manier om de hersenen en het lichaam te activeren. Het effect is bijzonder: mensen die leven met dementie beginnen te stralen en komen in beweging of beginnen zelfs samen te spelen.

Op weg naar 10 miljoen geluksmomenten per dag

Tover is gestart vanuit het promotieonderzoek van industrieel ontwerper Hester Le Riche aan de TU Delft. Zij wilde mensen in de latere fasen van dementie helpen door met activatie apathie te doorbreken. Inmiddels heeft het bedrijf ook Tovertafels ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een zorgbehoefte. Inmiddels zijn er meer dan 3.000 zorginstellingen in Europa die met Tovertafel geluksmomenten creëren voor mensen met milde-late stadium dementie en andere cognitieve uitdagingen. Samen met een consortium van med-tech bedrijven, zorg- en onderwijsinstellingen onder de naam De Kracht van Innovatie, koerst het bedrijf nu op het behalen van 10 miljoen geluksmomenten in de zorg per dag in 2025.

Tweede plek in de KvK Innovatie Top 100

Het succes van Tover met de Tovertafel wordt ook op andere manieren bekroond. Recent gebeurde dat met een 2e plek in de KvK Innovatie Top 100. Het bedrijf nam daarmee plaats in een top 3 van ambitieuze innovatieve mkb-bedrijven, die zich richten op innovaties in sectoren die voor een grote maatschappelijke opgave staan, zoals de zorg-, energie- en landbouwsector. Alle innovaties werden beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie. Eerder won het bedrijf al de Europese EIT Digital Challenge en ook de PwC Challenge Social Impact Lab.