Van hackaton tot Ballenkraam

Spelfoto Ballenkraam Volwassenen Tovertafel

Vaak ontstaan ideeën voor nieuwe Tovertafel-spellen vanuit de praktijk. Bij de (door)ontwikkeling van Tovertafel-spellen worden zorgmedewerkers, cliënten en familieleden nauw betrokken. Hun ervaringen spelen een grote rol in alles wat wij doen en maken. Het Tovertafel-spel ‘Ballenkraam’ kwam op een andere manier tot stand.

Eén van de aspecten die de Tovertafel onderscheidend maken, is de bijzondere techniek achter de lichtprojecties. Die projecties lokken fysieke en sociale interactie uit en reageren op intuïtieve bewegingen die de spelers maken. Door dit toegankelijke interactie-ontwerp zijn de spellen laagdrempelig en zorgen ze voor veel verwondering bij de spelers. Om onderscheidend te blijven en steeds betere spellen te kunnen maken, organiseren de spelontwikkelaars van Tover eens in de zoveel tijd een hackathon.

“We willen dat onze spellen iets teweegbrengen, dat ze impact hebben.”

Experimenteren

Spelontwikkelaar Guido: “Een hackathon is een soort marathon waarin wij onze hersens kraken en de creatieve sluizen openzetten. Het is een ontdekkingstocht waarin we experimenteren met alle mogelijkheden van de Tovertafel. Hoe laten we beelden er zo mooi en natuurgetrouw mogelijk uitzien? Hoe kunnen we bepaalde interactiemodellen verbeteren? We maken als het ware de bouwstenen voor de spellen en gaan op zoek naar gebruiksvriendelijke oplossingen zodat we de kwaliteit van de spellen en de interface kunnen blijven waarborgen.”

Serieuze doelstellingen

Volgens Judith, spelontwerper voor de Tovertafel , zijn hackathons onmisbaar. “We willen dat onze spellen iets teweegbrengen, dat ze impact hebben. Ze zijn leuk om te spelen maar hebben ook serieuze doelstellingen zoals het creëren van groepsgevoel of het uitlokken van beweging. Door te experimenteren met de techniek komen nieuwe mogelijkheden en ideeën naar voren die we kunnen gebruiken. Zo blijf je innovatief.”

“We hebben veel aandacht besteed aan de kleuren en de geluiden om prettige prikkels te creëren voor elk niveau.”

Prettige prikkels

Tijdens zo’n hackathon bedacht Guido een bowlingspel. Guido: “Hoe de verschillende onderdelen  – in dit geval de bowlingkegels – op elkaar reageren en met elkaar interacteren, hoe de schaduwen vallen: dat moet je allemaal coderen. Er gaat veel tijd in zitten om dat goed te doen.” Het spel was in eerste instantie niet direct bedoeld als spel voor een van de Tovertafels. Maar Judith heeft Guido’s bowlingspel toch een keer getest in een speltest.

Judith: “Tijdens het uitproberen van het spel bleken bepaalde elementen erg aansprekend te zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. De succeservaring van het scoren, de geluiden, de potentie tot samenwerking. Er lag al een tijd een idee op de plank om iets met de vrolijkheid van de kermis te doen. Dat hebben we in dit spel uitgewerkt. We hebben veel aandacht besteed aan de kleuren en de geluiden om prettige prikkels te creëren voor elk niveau.”

“Het spel Ballenkraam houdt de aandacht en het enthousiasme vast. De spelers blijven er fanatiek mee spelen.”

Met de Tovertafel gaat het vanzelf goed

Volgens Judith kan iedereen schitteren in het spel. “We hebben het spel op zo’n manier georganiseerd dat je vanaf elke kant van de tafel kunt meespelen. Er liggen ballen voor je klaar en als je ze aanraakt, rollen ze naar de gaten met punten. Het voordeel van de Tovertafel is dat het niet uitmaakt hóe je de balletjes aanraakt – met een grote of juist subtiele beweging, vanaf de ‘verkeerde kant’ –, de bal zal altijd in de goede richting rollen. Doe je dit met een echte bal, dan rolt die van tafel en dat zorgt voor frustratie. Met de Tovertafel gaat het vanzelf goed!”

De manier waarop de lichtprojecties reageren op beweging, maken dat ook spelers met een lager motorisch niveau vol zelfvertrouwen kunnen meespelen. Maar ook mensen die iets meer fysieke uitdaging zoeken, kunnen veel plezier beleven aan het spel ‘Ballenkraam’. Judith: “Spelers kunnen proberen om zoveel mogelijk punten te behalen en ze kunnen begrip van getallen oefenen. En ook concentratie kun je oefenen, door goed te mikken! Wat mij opviel is dat het spel ‘Ballenkraam’ de aandacht en het enthousiasme bleef vasthouden. De spelers blijven er fanatiek mee spelen.”