Menu

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op Neem contact op

Wanneer wordt de Tovertafel geïnstalleerd?

Zodra wij alle ordergegevens binnen hebben, sturen we een voorstel voor installatiedatum! Meestal lukt het om de Tovertafel binnen 3 tot 4 weken te installeren.


Hoe lang duurt de installatie van de Tovertafel?

Dit hangt af van de situatie ter plaatse, maar gemiddeld duurt het ongeveer 1 uur per ophangpunt.


Krijgen we tijdens de installatie van de Tovertafel ook meteen uitleg?

Zodra de Tovertafel hangt, zal de installateur een korte uitleg geven over het gebruik van de Tovertafel. Jullie kunnen dus meteen aan de slag! Na de installatie nemen wij contact met jullie op om een afspraak te maken voor een uitgebreide presentatie over de achtergrond van de Tovertafel en de instructie aan het personeel en andere belangstellenden. Naast de deze instructie krijgen jullie langdurige begeleiding van een Tovertafel-buddy.


Kan de installatie plaatsvinden terwijl de bewoners/cliënten aanwezig zijn?

Ja, dat kan. De installateur houdt goed rekening met de bewoners of cliënten en zal zijn werkzaamheden steeds aankondigen om geen schrikeffect te veroorzaken.


Wordt de wifi-dongle standaard meegeleverd?

Ja, deze is bij de prijs inbegrepen en zal direct worden geplaatst door de installateur.


Waar kan ik de technische specificaties van de Tovertafel vinden?

Die worden na de order per mail aan jullie technische dienst gestuurd. Ben je nog geen klant en toch alvast nieuwsgierig? Neem dan per mail contact op met service@activecues.com.


Kunnen we de Tovertafel ook in een mobiele opstelling aanschaffen?

De Tovertafel wordt geleverd met 4 ophangpunten die op de door jullie gekozen plekken worden gemonteerd. We hebben er bewust voor gekozen om de Tovertafel op te hangen aan het plafond. Op deze manier staat hij niet in de weg en wordt het kastje nauwelijks opgemerkt door de spelers: hierdoor ontstaat het ‘Tovertafel’-effect! Bovendien hoeft er bij verplaatsing niet steeds een frame te worden opgebouwd en kan iedereen goed rond de tafel zitten om samen te spelen. Om deze redenen leveren wij geen frame.


Repareren jullie defecten aan de Tovertafel? En als de reparatie buiten de garantieperiode valt?

Kleine (vaak software-gerelateerde) defecten zullen wij op afstand proberen op te lossen. Als er iets in de hardware defect is, halen wij de Tovertafel op en repareren deze op ons servicepunt. Tijdens deze periode zal er een vervangende Tovertafel worden opgehangen zodat jullie gewoon kunnen blijven spelen. Binnen de garantieperiode wordt dit kosteloos uitgevoerd. Na de garantieperiode of bij onjuist gebruik van de Tovertafel worden de werkelijke kosten in rekening gebracht.


Hebben jullie een helpdesk?

We vinden het belangrijk om laagdrempelig bereikbaar te zijn voor vragen en feedback. Op de website kun je onze e-mailadressen vinden en we streven ernaar om binnen 48 uur te antwoorden. Daarnaast zijn we op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:30 uur  telefonisch bereikbaar. Je kunt buiten deze tijden onze voicemail inspreken, dan bellen we de volgende werkdag terug!

Vragen over de aanschaf van de Tovertafel: +31 85 303 4818

Vragen over service, training of bij problemen met de Tovertafel: +31 85 303 4819


Hoeveel ophangplaatjes krijgen wij erbij? Ik heb 6 woonkamers, is het ook mogelijk om er meer te krijgen?

Per Tovertafel worden er standaard vier ophangplaatjes geleverd en aan het plafond gemonteerd. Wij adviseren maximaal vier ophangpunten te gebruiken, zodat er in iedere woonkamer minstens een week per maand met de Tovertafel kan worden gespeeld. Het is echter mogelijk om extra ophangplaatjes bij ons te bestellen. De kosten per extra ophangpunt zijn 20 euro, exclusief installatie. Het monteren van de plaatjes is eenvoudig en kan door je eigen technische dienst worden gedaan. (Denk er wel aan dat er ook een stroompunt aanwezig moet zijn!) Vooraf of achteraf bestellen kan door een contactformulier in te vullen op deze website.


Is mijn plafond hoog genoeg?

De ideale afstand van het kastje tot de tafel hangt af van de grootte van de tafel. Het speelvlak dekt idealiter het gehele tafelblad. Voor een 6- tot 8-persoons eettafel met een lengte tussen de 160 en 220 cm, en een breedte tussen de 80 en 100 cm, zou de kast tussen de 200 en 350 cm boven de tafel moeten hangen om het hele tafelblad te bedekken. Hoe groter de tafel, hoe hoger de kast komt te hangen. Met de extender kan de kast tot 52 cm onder het plafond opgehangen worden.
De hoogtetabel (verhouding hoogte plafond/grootte tafel) wordt na de order per mail aan jullie technische dienst gestuurd. Ben je nog geen klant maar wil je deze tabel alvast bekijken? Stuur dan een e-mail naar service@activecues.com.


Hoe groot moet onze tafel zijn om de Tovertafel goed te kunnen gebruiken?

Een hoogtetabel waarin je kunt aflezen wat de ideale verhouding is tussen de hoogte van het plafond en de grootte van de tafel, wordt na de order per e-mail aan jullie technische dienst gestuurd. Ben je nog geen klant maar wil je deze tabel alvast bekijken? Stuur dan een e-mail naar service@activecues.com.


Kunnen wij de Tovertafel zelf installeren?

Installeren van de Tovertafel is niet moeilijk! Maar wij helpen graag en adviseren sterk om het door onze installateurs te laten doen, bij voorkeur in overleg met jullie eigen technische dienst. De installatie is bij de prijs inbegrepen. Op de plaats waar de Tovertafel komt, moet een 220 Volt stopcontact aanwezig zijn. Is dit niet het geval? Vraag dan aan jullie technische dienst om er een aan te leggen voordat de Tovertafel wordt geïnstalleerd. Verder adviseren we om de locatie te checken aan de hand van de gebruiksaanwijzing. Onze installateurs kunnen met hun ervaring en creativiteit complexe situaties in overleg vaak eenvoudig oplossen.


Wij willen de Tovertafel steeds verplaatsen, kan dat?

Het is eenvoudig om de Tovertafel van het ene ophangplaatje naar het andere te verplaatsen. We raden wel aan om dit door je technische dienst te laten doen.


Kan de Tovertafel op het stroomnetwerk van de verlichting?

Nee, dit mag nooit gebeuren. De Tovertafel zou in deze situatie uitgaan wanneer de lichten worden uitgezet. Dit is erg slecht voor de projectorlamp en de ingebouwde computer. Defecten die ontstaan doordat de stroom niet goed is aangelegd vallen niet onder de garantie.


Zijn er kosten verbonden aan de uitgebreide instructie?

Er zijn geen extra kosten verbonden aan de uitgebreide instructie. De kosten hiervoor zijn bij de aankoopprijs inbegrepen.


Zijn er kosten verbonden aan de Tovertafel-buddy?

Er zijn geen extra kosten verbonden aan de Tovertafel-buddy. Dit is een service die door Active Cues wordt aangeboden en bij de aanschafprijs is inbegrepen.


De Tovertafel loopt vast en reageert niet goed op de afstandsbediening. Wat moet ik doen?

Probeer de Tovertafel helemaal uit te zetten:

  1. Zet de Tovertafel uit met de afstandsbediening
  2. Laat de Tovertafel afkoelen en wacht op de twee piepjes
  3. Zet de zwarte hoofdschakelaar ( I / 0 ) uit (boven of onder op de Tovertafel)
  4. Wacht ongeveer 30 seconden
  5. Zet de zwarte knop weer aan en druk op de rode knop op de afstandsbediening


Helemaal uitzetten helpt niet. Wat nu?

Neem contact met ons op via 085-3034819, bereikbaar ma t/m vrij van 09.00-17.30 uur.


Als ik meerdere Tovertafels bestel, krijg ik dan korting?

Denken jullie erover om meer dan 3 Tovertafels aan te schaffen? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!


Hoe tover ik onze tafel om?

Bijna iedere tafel is om te vormen tot een Tovertafel! Wil je zien hoe we dat doen? Vraag dan gratis een demonstratie op locatie aan!


Is de Tovertafel ook geschikt voor kinderen?

Ja! Ons nieuwste product is de Tovertafel Sprout, voor kinderen met een kleine of grote uitdaging. Vind alles over Sprout op onze speciale Sprout website.

Bovendien vinden kinderen het hartstikke leuk om samen met opa en oma met de Tovertafel Original te spelen. En dit brengt opa en oma natuurlijk ook veel plezier!


Komen er ook Tovertafels voor andere doelgroepen?

Wij zijn altijd bezig met de ontwikkeling van nieuwe spellen en producten. Wil je hiervan op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Twijfel je of de spellen geschikt zijn voor jullie doelgroep? Neem gerust contact met ons op om te bekijken of de huidige spellen passend zijn of dat er mogelijkheden zijn om nieuwe spellen te ontwikkelen!


Werkt de Tovertafel ook voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB)?

De Tovertafel UP is ontwikkeld voor mensen met een matige en ernstige verstandelijke beperking (MVB en EVB). De spellen zijn dus niet specifiek ontworpen voor mensen met EMB, maar dat wil niet zeggen dat zij er geen plezier aan kunnen beleven! We zijn momenteel aan het onderzoeken wat voor spellen goed aansluiten bij deze doelgroep en wellicht resulteert dit in een speciaal spellenpakket. Wil jij meehelpen met de ontwikkeling van nieuwe spellen voor deze doelgroep? Neem dan contact op met ons Research & Design-team! 


Kunnen mensen met motorische problemen ook met de Tovertafel spelen?

Ja. In de spellen lokken we verschillende bewegingen uit om zo de grove en fijne motoriek te oefenen en alle gewrichten in de armen en handen soepel te houden. Hoewel sommige spellen uitnodigen om grote armbewegingen te maken, is het geen vereiste: de Tovertafel reageert zelfs op vingerbewegingen. Daarnaast zijn de spellen zo ontwikkeld dat er niks ‘mis’ kan gaan. De gedachte hierachter is dat niemand wordt uitgesloten en enkel positieve feedback wordt gegeven: spelen met de Tovertafel is leuk!


Hoe lang kunnen de spelers aan tafel blijven zitten?

Dat verschilt per speler en is afhankelijk van verschillende factoren: het concentratievermogen van de spelers, de aanwezigheid van begeleiding, het moment van gebruik. Net als bij andere activiteiten is het uiteindelijk aan de zorgverlener om in te schatten waar de spelers behoefte aan hebben.


Kan ik de bewoners even alleen laten?

De Tovertafel biedt de mogelijkheid om tussendoor andere taken uit te voeren. Om bij te dragen aan de ervaring en om de sociale interactie nog meer te bevorderen raden wij echter aan om als zorgmedewerker mee te spelen!


Kan ik de Tovertafel ook plaatsen in een openbare ruimte waar alle ouderen van de zorginstelling komen?

Jazeker. Wij hebben echter wel gemerkt dat het dan meer organisatie vergt om mensen naar de tafel te begeleiden. De ideale opstelling volgens ons is aan de eigen eettafel van de groep. Dit is een vertrouwde omgeving en ze zitten daar toch al regelmatig (zelfstandig), dus de Tovertafel aanzetten is een kleine stap.


Kunnen we de spellen ook op de grond projecteren?

In principe is dit mogelijk, maar de gedachte achter de Tovertafel is dat iedereen op zijn of haar niveau kan deelnemen en dat niemand wordt uitgesloten. Voor bewoners of cliënten met mobiliteitsproblemen of somatische klachten kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als er met rollators of wandelstokken op de grond met licht wordt gespeeld. Op de grond projecteren kan voor mensen met een verstandelijke beperking extra uitdaging en beweging bieden. Projecteren op een ligmat kan ook een activiteit bieden voor mensen met een lichamelijke beperking. Wel vergt dit meer begeleiding en is zelfstandig spelen dus niet mogelijk.


Moeten de gordijnen dicht worden gedaan?

Nee, dit hoeft niet. We hebben de Tovertafel zo ontwikkeld dat deze in de meest gangbare situatie door en met bewoners gebruikt kan worden. Alleen in uitzonderlijke gevallen als er een felle zon direct op de tafel schijnt, kan het nodig zijn het gordijn te sluiten om de projecties beter zichtbaar te maken.


Met wat voor tafeloppervlak werkt de Tovertafel het best?

De Tovertafel is geschikt voor bijna ieder tafeloppervlak, zowel wat betreft kleur als materiaal. Lichte, matte tafels doen het over het algemeen het best! Glanzende of spiegelende oppervlakken werken over het algemeen minder goed maar dat is wel op te lossen met een tafellaken.